עיתונות רדיקלית ללא מורא, ללא משוא פנים – ובלי לדפוק חשבון

סליחה, כן? אבל עם כל הסימפטיה, הגיאורגים התחילו

Posted on: 15 באוגוסט 2008

חשבתי לכתוב איזה טור בסופ"ש שעבר, ואז התחילה המלחמה הקטנה והמדכאת הזו והוציאה לי את החשק. זה רק אני, או שריח באוויר נורא מזכיר את 1936? אולימפיאדת ראווה של משטר מרושע, ניסוי כלים קטן ואלים במקום אחר… רק שהפעם הקווים מעט פחות ברורים.

תראו, ברור שבעיקרון אני בעד הגיאורגים פה. כלומר, אני חושב שזכותם להצטרף לנאט"ו וזכותם להגנה מפני שכנה זדונית וחסרת עכבות. אני גם מאד שמח שהם מעדיפים את המערב וערכיו, לפחות במידה כלשהי. אממה? במקרה הזה, הגיאורגים יכולים להאשים רק את עצמם. כמו שאומרים בארגז החול – הם התחילו, חד וחלק. גם אם כל מיני ברברים רשמיים ורשמיים למחצה של "ממשלת דרום אוסטיה" הלא מוכרת תקפו כפרים של המיעוט האתני הגיאורגי בקרבם, זה לא מצדיק פלישה של כוחות כבדים והפיכת בירת החבל לגל הריסות. פשוט לא. ולכל מי שבוכה שרק לנו מציקים בעולם – הגיאורגים בסך הכל עשו מה שאנחנו נוהגים לעשות בעזה כל הזמן. למזלם הרע, לקורבן שלהם אין מלא שכנות ידידותיות רק על הנייר, מפורדות, חלשות ומפגרות, אלא ידידה אחת, שאולי כבר אינה מעצמת על, אבל היא רואה בזה מצב זמני ואת צבא הגנה לגיאורגיה, עם כל הכבוד ליועציו הישראליים האגדיים, היא אוכלת בלי מלח.
ונעזוב לרגע את "מי התחיל" החביוני. למה בעצם חייבת גיאורגיה לשלוט בחבל שרובו המכריע שונה ממנה אתנית ולא רוצה בשליטתה בשום צורה ובשום מחיר? כמו שלגיאורגים יש זכות להגיד לרוסים "תעזבו אותנו באמא שלכם", גם לאוסטים יש זכות להגיד את אותו הדבר לגיאורגים ולחלוק את גורלם דווקא עם הרוסים. ככה הם רוצים. אוסטיה אינה ארץ עשירה, אין בה מחצבים החיוניים לכלכלת גיאורגיה, ובעוד שהשליטה בה, ולפחות בחלקה הדרומי, חשובה לגיאורגיה כדי להימנע מיצירת מובלעת בצורת חצי אי, שתקשה את הגישה הישירה והריבונית בין מחוזות הצפון-מזרח והצפון מערב שיוותרו לגיאורגיה – הרי שזה חמור הרבה פחות מוויתורים טריטוריאליים אחרים שנכפים בשם ההגדרה העצמית וחוסר היכולת של א' לגרום לב' להשלים עם שלטונו.
בקיצור, הגיאורגים אולי מערביים יותר, ורצויים יותר לגיאו-פוליטיקה שלנו ושל חברינו, אבל רוסיה זה לא צרפת שאפשר לנפוח בפניה בלא חשש מתגובה. ארה"ב היא אולי מעצמת העל היחידה, אבל כבר למדנו שזה לא מבטיח הצלחה אוטומטית בכל יומרה וחזון. יש להתחשב במציאות, ובמציאות יש גבול כמה אתה מתגרה במעצמת-על אזורית ופוגע בבעלות בריתה ללא תגובה, במיוחד כשבעל הברית, שעליו אתה סומך בהתחצפותך לשכן המאיים, מסובך מעל לראש בשתי מלחמות אחרות, וצריך את האויב שלך שלא יעזור לאויבים שלו.
צודקים כל האומרים שרוסיה תמרנה את שכנתה – ואף את ארה"ב – למצב שבו תוכל לחשוף את שיניה בצורה בטוחה יחסית. זה שמניאק טומן לך פח לא אומר שאתה לא מטומטם אם נכנסת אליו.
סיפור קטן ואמיתי להמחשה: קוריאני אחד פעם היה בטיול ספארי באפריקה. נוסע לו בג'יפ, פתאום רואה אריה כזה, מלכותי כמו פוסטר, שרוע בסבבה מתחת לעץ. חשקה נפשו של הקוריאני בתמונה למזכרת. עם האריה. אמר לו המדריך להישאר בג'יפ, לא הקשיב. לכאורה, היה לו מזל, כי האריה אכל כל-כך טוב שהמשיך לנמנם גם כשניגש אליו התייר המדובל. אבל הקוריאני, שביטחונו בשליטה המוחלטת של ההומו סאפיינס במצב לא ידע גבולות, החליט שלא מתאים לו תמונה עם אריה ישן, אלא עומד הוא על דיוקן מרשים, לצד אריה ער במלוא הדרו. מה עשה? החל לבעוט, לזוועת בני משפחתו והמדריך ההמום, שחשב שראה כבר הכל, באריה החורפ לתומו. הסוף? בדיוק כמו שחשבתם – האריה התעורר ואכל את הקוריאני.

מוסר השכל?  אריה, דוב – תבעטו מספיק בחיות גדולות, הכאפה בוא תבוא, וכל המדריכים הישראלים לא יעזרו.

ולדברים האחרים שדיכאו אותי השבוע:

צה"ל עשה עוד צעד בדרכו להיות צבא שפשע המלחמה הוא אשכרה חלק מהפק"ל שלו. לא לגמרי ברור לי איך אפשר להחמיץ את סימני ה"TV" על טנדר של תקשורת, אם כבר הודית שאת הרכב עצמו ראית. ולא ברור לי איזה מין צבא משאיר בעמדת קצונה בכירה אחרי שהורה לחייל, ללא כל סיבה נראית לעין, לירות בשבוי כפות (ותעזבו אותי מכיסויי התחת של העברה מתפקיד ו"הוא לא יפקד יותר". שמענו. שנה, שנתיים, אם לא יעזוב את הצבא בבעסתו – בעסה שהרוויח ביושר ושרצוי שאכן יפעל על פיה – יחזור סגן אלוף עמרי בורברג לפקד על חיילים ולשאול אותם, כמו מתבגר שובב, אם הם רוצים "לירות גומי" – או תעלול מפגר אחר). והאפס שמעליו, שלא דיווח על התעלול לאלוף הפיקוד (כולה ירינו בעציר כפות באזור שורץ מצלמות, המפקד… לא משהו שהיה עוזר לך לדעת)? ו"המפקד המזהיר" צ'יקו תמיר, שמרוב צ'יקיות ניסה להכריח את פקודו למלא דו"ח שקר כדי לטייח את העבירה שלו ושל הבן שלו?

 

עדכון: לפי ידיעות אחרונות, אפילו במשטרה מתחילים להפנים שהדינמיקה הזו היא הדרך הבטוחה להפוך לבדיחה, וגמרו אומר להפסיק עם הסלחנות. בבהמה הירוקה, בניגוד לזו הכחולה, נמצאים רק בתחילת התהליך – במיוחד משום שבניגוד למקרה הקלגסת, מקור סמכותם וקורבנותיהם אינם אותו ציבור.

תדע כל אם עבריה. אלה מפקדי הילדים שלך. הם יסבכו את הילד שלך בפשעי מלחמה, בעבירות תנועה, בעדות שקר – ואפילו לא במצבי לחץ נוראיים. סתם בגחמתם, בשעמומם, בחדלון מוחם המעוות מרוב בריונות חסרת תכלית. וגם אחרי שזה יתגלה, הצבא שחוטף לכם את הילדים ישאיר את מפקדי המופת הללו בקרבו, וישדר לכל ש"דברים כאלה קורים. עדיף שלא, למה פדיחה וזה, אבל מה שלא יודעים לא כואב, ומה שיודעים אפשר לטייח ולשכוח." עכשיו ברור איך הובלנו את הגיאורגים לניצחון מזהיר שכזה.

שאול, תגיד אחריי!

אני שמח שהציפוי של ברק כבר התקלף, ושהוא הופך למושא לעג מבחינה פוליטית. יש לקוות שהוא ישלים את תהליך קבורתה של מפלגתו המיותרת, ויעזוב אותנו כבר. לאיש יש כישרונות כבירים, אבל הם עטופים במטען החורג מכל פרופורציה של דפיקה אוטיסטית לאו בת ריפוי. האיש שדורש כבוד (ובצדק) על היותו הראשון שהעז להרים את העכוז מהסיר הלבנוני, רוצה שנשכח במקביל שהוא כל-כך אוטיסט שהוא התעקש ללבוש אחרי זה תחתונים בלי לנגב, מתוך מחשבה שהצואה הטורדנית תחליד ותיפול. את הזיהום אכלנו כולנו. אז הוא מקבל את שלו. אבל למה האיש שששותף למרבית בזיונותיו ולרבים אחרים, פושע מלחמה נמוך מצח וצר אופקים, מקבל יחס של מועמד לגיטימי? הרי הרעיון של הצואה שתחליד לבד התקבלה תחת מנהיגותו כשר ביטחון. הרי הוא האיש שהפקיר לוחם צה"ל למות מדימום איטי. אז גם כשהוא משליך לבנים ענקיות בבית הזכוכית שלו עצמו, אין התקשורת מואילה להגחיכו כראוי לו, וחתן פרס ישראל הלא-מצעיר והכן נרגן והולך, נחום ברנע, גם עשה כמיטב יכולתו לצייר את מופז כבחירה הבוגרת והשקולה לעומת ציפורה הבלתי מנוסה, כי עדיף רקורד של כשל על רקורד שטרם עלתה ממנו הצחנה.

מופז, אתם מבינים, דורש מציפורה שתתחייב שאם תפסיד בפריימריז, תישאר בקדימה ותתמוך במנהיגותו כמו ילדה טובה. הציפורת החשאית, בצעד שייזקף לזכותה, סירבה לעשות שום דבר מהסוג. עכשיו, במפלגה רגילה זו היתה יכולה להיות נקודה לגיטימית לזכותו של המג"ד מוכיח העיקרון הפיטרי, אבל מופז??? יעני, אותו מופז שהבטיח להישאר בליכוד ויהי מה, ויומיים מגוחכים לאחר מכן ערק? זה שהראה לנו מה שווה התחייבות כזו ואת מי היא כובלת??? יאללה, זה מתאים מדי – עוד סיפור מעולם החי:

כלב אחד בא לחבר שלו השועל ואומר לו "אחי, שמעתי אצלכם המסיבות משהו קרחאנה והשועלות נותנות חופשי, תכניס אותי, בחיאת, אתה יודע שאני נראה כמו שועל".

השועל מסתכל עליו ואומר "וואלה, הלוק עובר, אבל לוק זה לא הכל. יש משהו אחד שאתה חייב לזכור: אצלכם הכלבים, כשאומרים שלום, מריחים אחד לשני בתחת. תעשה את זה אצלנו במסיבה ישר יעלו עליך. אנחנו, השועלים? לא חורנים כמוכם. אצלנו מרחרחים זה לזה באף לשלום. תזכור?"

הכלב מבטיח לזכור ומקבל את הכתובת והשעה. טוב, מגיע הזמן, הכלב השועלי שלנו נכנס בלי בעיה, מרחרח לכולם באף ואכן עושה חיים משוגעים במסיבה. דרינקים, שאכטות, שועלות מלאות רצון טוב… אידיליה. באמצע המסיבה הוא קולט את החבר שהזמין אותו. ניגש אליו ובאלגנטיות בא לרחרח לו באף, החבר מסתכל עליו מהצד ואומר "זה בסדר, אני מכיר אותך. לי אתה יכול להריח בתחת".

הבנת, שולינ'קה? אה, ואם אנחנו בשוונג של אלגוריות לעולם חיות השעשועים, בוא ננסה תרגיל אילוף: שאול, תגיד אחריי!

 

לסיום, אני רק שאלה: הרמה של שידורי ערוץ 1 את אולימפיאדת הכזבים של סין – זה על אמת, או שזה חלק מהפרודיה העצמית שלהם בזמן האחרון?

20 Responses to "סליחה, כן? אבל עם כל הסימפטיה, הגיאורגים התחילו"

העולם כולו זרוע במיעוטים לאומיים. העולם יהיה מקום מאד לא יציב, אם כל דרישה לעצמאות או לשינוי גבול על בסיס אתני תצטרך להיענות מייד.

בבוסניה למשל יש מיעוט סרבי גדול שהיה שמח להצטרף לסרביה ולא נותנים לו, בקוסובו יש אלבנים שרוצים לפרוש מסרביה – וגם סרבים שרוצים (אם תהיה פרישה כזו) להישאר דווקא.

גם באבחזיה, אג'ריה ודרום אוסטיה יש מיעוטים גאורגיים. במלחמת אבחזיה (1996) היה גירוש המוני וטבח של תושבים גאורגיים.

הזכות להגדרה עצמית חשובה אבל חשובה גם הריבונות הלאומית והיציבות. (הרי קווים אתניים משתנים מדור לדור, האם נדרוש שהגבולות הבינלאומיים יזוזו איתם?). בנקודת האיזון יש פתרונות כמו אוטונומיה.

הפכה לחלק מגאורגיה רק אחרי הכיבוש הסובייטי. אין שום, אבל שום סיבה היסטורית שלאנשים האלה לא תהיה הגדרה עצמית, לאור כמה קבוצות אחרות שזכותן לכך מוכרת באופן בינלאומי.

בבוסניה הסיבה שלא נותנים למיעוט הסרבי להצטרף לסרביה היא עניינים של דמוגרפיה ושל קיימות המדינה המדוברת (בוסניה) ויתור על דרום אוסטיה לא יסכן את הרצף הטריטוריאלי של גאורגיה ולא את לכידותה הלאומית.

התנהגותה של גאורגיה (הפגזת עיר של עצמך) קבעה שיהיו רק שתי תוצאות אפשריות: או שגאורגיה תדכא את המרד אחת ולתמיד, או שתפסיד את החבל. היא הפסידה את החבל. ואם לחזור למשל הדני החביב עליי – אולי טוב שכך.

ריבונות.

דרום אוסטיה הייתה חלק מן הרפובליקה של גאורגיה, והרפובליקה של גאורגיה זכתה לעצמאות בגבולותיה מימי ברית המועצות, והוכרה כך על-ידי כל מדינות העולם כולל רוסיה עצמה. למה שיוותרו על אלפי קמ"ר, שבחלקם יש אוכלוסייה גאורגית גדולה? (זה לא רק דרום אוסטיה, אלא גם אבחזיה, שהיא אזור בעל חשיבות השוכן לחוף הים, ואג'ריה).

הגדרה עצמית יכולה ללבוש צורות רבות. בעולם יש כ-200 מדינות – ולעומת זאת יש כמה אלפי עמים ולאומים. הגאורגים היו מוכנים להעניק לאוסטים אוטונומיה נרחבת.

בוסניה יכולה להתקיים גם בלי האזורים הסרביים. היא תהיה אמנם חצי בגודל אבל תהיה לה רציפות. בין כה וכה החלק הסרבי מנוהל בעצמו. אז למה כל-כך חשוב לעולם שהוא לא יתאחד רשמית עם סרביה? בגלל עקרון הריבונות.

העובדה שדווקא הרוסים – אחרי שתי מלחמות אכזריות בצ'צ'ניה – אצים להגן על עקרון ההגדרה העצמית היא קצת תמוהה.

של גאורגיה הכריזה עצמאות מברה"מ, הכריזה הרפובליקה של דרום אוסטיה עצמאות. הם לא רוצים, לא רוצים. הם רוצים לחיות באוריינטציה רוסית. זה מהותי. שוב: הסיבה היחידה שדרום אוסטיה נחשבה על ידי מישהו אי פעם כחלק מגאורגיה היא מדיניות הפרד ומשול של ברית המועצות הצעירה. זו הסיבה היחידה שיש בכלל דרום וצפון אוסטיה.

אבחזיה היא סיפור הרבה יותר מסובך. יותר גאורגים, קשר יותר רציף לגאורגיה וחשיבות גדולה יותר לגאורגיה. אבל דרום אוסטיה? שיעזבו אותם כבר. ניסו למכור להם אוטונומיה. לא עבד, ועכשיו שהגאורגים הפכו להם את הבירה לגל חורבות, גם אני לא הייתי מאמין להם.

זה שהרוסים זונות חסרי כל עיקרון מלבד האינטרס הבהמי -זה נכון. ובכל זאת יש להם את הזכות הבסיסית שלא ישתינו עליהם בגלוי. מה לעשות, הם דוב.

ריבונות זה יפה, אבל זה חסר משמעות נוכח דחייה גורפת של התושבים באזור נתון. זה שהעולם לא מכיר בהם ובקוסובו, לדוגמא, כן – זה פוליטיקה ותו לא.

אני די מסכים עם כל מה שאמרת, אבל:

צריך להזכיר שאוכלוסיית דרום אוסטיה היא בסביבות 70,000, כלומר קצת יותר גדולה מגבעתיים. זכות הגדרה עצמית או לא, דרום אוסטיה אינה הולכת להיות מדינה עצמאית.

וגם, הרעיון שהגבולות הסובייטים הם בעייתיים ולכן צריכים לצייר אותם מחדש נראה לי שהולך ליצור יותר בעיות מאשר שהוא יפתור.

גם הסרבים של קרואטיה ושל בוסניה הכריזו על עצמאות. גם הצ'צ'נים. ובגאורגיה עצמה, גם האג'רים והאבחזים. שאלות כאלה לא יכולות להיפתר חד-צדדית אלא במשא ומתן, ואכן התקיים בשנים האחרונות מו"מ בין מנהיגים אוסטים לבין גאורגיה.

אין להשוות בין הכרזתם של האוסטים לבין זו של הגאורגים או שאר הרפובליקות הסובייטיות. ברה"מ הייתה (להלכה) פדרציה שהתפרקה בסופו של דבר מרצון. היורשת העיקרית שלה, רוסיה, הכירה בעצמאות כל הרפובליקות של ברה"מ. (אך לא באף אחת מן היחידות הקטנות יותר).

נקודה חשובה נוספת. שיעורם של הגאורגים באוכלוסייה (בעת פירוק ברה"מ) היה משמעותי, מעל רבע. האם הם נשאלו לדעתם, כאשר דרום אוסטיה הכריזה על עצמאות? לא. בחלקים מדרום אוסטיה היה רוב גאורגי. האם דרום אוסטיה ויתרה על חלקים אלה? לא.

עצמאות דרום אוסטיה לא הוכרה על-ידי איש, גם לא על-ידי הרוסים.

"הסיבה היחידה שדרום אוסטיה נחשבה על ידי מישהו אי פעם כחלק מגאורגיה היא…"

אני לא בקי בהיסטוריה המורכבת של הקווקז, ובפרט בשאלה אם אוסטיה נכללה בעבר בתחומי ממלכות גאורגיות. זה לא משנה. גבול הוא גבול; ובהרבה מקומות, מקשמיר עד בוסניה, הסיבה לכך שהוא עובר שם ולא כאן היא היסטורית ואינה מתאימה למציאות האתנית.

"אבחזיה היא סיפור הרבה יותר מסובך. יותר גאורגים, קשר יותר רציף לגאורגיה וחשיבות גדולה יותר לגאורגיה"

אני לא בטוח בקשר ל"יותר גאורגים", בדרום אוסטיה יש (או לפחות היו) גאורגים בשיעור ניכר, והם רוב באזורים מסוימים. מעבר לכך, הנקודה היא שכניעה גאורגית למהלכים חד-צדדיים של דרום אוסטיה ודאי לא תקדם פיתרון באבחזיה ובאג'ריה.

"ריבונות זה יפה" – ריבונות זה עיקרון יסודי. נאיבי לחשוב שמדינה צריכה לוותר כך סתם על חלק משטחה שרוב תושביו הכריז חד-צדדית על עצמאות. גם בקוסובו "העולם" לא מכיר, אלא אם "העולם=ארה"ב". לא האו"ם או רוב החברות בו, לא רוסיה, סין והודו, וגם לא כל מדינות האיחוד האירופי מכירות בהכרזה החד-צדדית של קוסובו. (כמובן, איש אינו מכיר בזכויותיהם של הסרבים תושבי המובלעות הסרביות בקוסובו, שאינם רוצים בריבונות אלבנית. כאן "העולם" נזכר פתאום בעיקרון הריבונות).

יותר מ-29% גאורגים במאה האחרונה, כשהנתון במפקד הראשון אחרי השלמת הכיבוש הסובייטי יה 26%

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Ossetia#Demographics

אני חושב ששלושה רבעים זה רוב די מוצק. אין, גם אם היתה לפני כן, עכשיו אין הצדקה לדרוש מהאוסטים שיבטחו בשלטון הגאורגי.

אני מסכים שזה יוצר בלגאן, אבל מה לעשות? זה טיעון נגד כל הגדרה עצמית. זכות ההגדרה העצמית לא נעצרת ברגע שמישהו נכנס וסגר אחריו את הדלת.

יש לנו כאן מקרה מובהק של קבוצה שזכותה להגדרה עצמית וזכותה להחליט באיזה גוש יתנהלו חייה. לא מדובר בהבדל בין להישלט על ידי ארה"ב או קנדה.

שוב: באבחזיה ההתערבבות יותר גדולה (ב-1989 עוד נמדדו שם הגאורגים כמיעוט הגדול ביותר, הרבה לפני האבחזים) והקשר השלטוני ארוך יותר במאה שנים ויותר וקרה בצורה יותר אורגנית ופחות בהנחתה מלמעלה.

לגבי אג'ריה לא שמעתי שיש בעיות בסדר הגודל של אבחזיה ואוסטיה.

ושוב לגבי דרום אוסטיה: היא לא הולכת לחזור להיות חלק מגאורגיה. אבחזיה אולי, אם מישהו בארה"ב יתעשת וימצא תרגיל דיפלומטי חכם.

האמירה שלגאורגיה יש זכות להחליט על ביטול הסיפוח שלה לרוסיה בעקבות פירוק ברית המועצות, ולדרום אוסטיה אין זכות להחליט כדומה באותו רגע לגבי סיפוח שקרה בדיוק באותה צורה.

שבדרום אוסטיה? האם גם להם יש זכות באזורים שהם מהווים בהם רוב? והאם אתה מצפה מגאורגיה פשוט לוותר בקלילות כזו על אותם תושבים?

לגבי "הנחתה מלמעלה" – זה לא משנה בכלל. רוב הגבולות בין הרפובליקות בברה"מ הונחתו מלמעלה, וכולם נעשו גבולות לאומיים. מרבית הגבולות בעולם הונחתו מלמעלה ע"י כוחות קולוניאליים שנעלמו מזמן, ואינם חופפים למציאות האתנית שממילא משתנה עם הדורות.

להגדרה עצמית יכולות להיות צורות שונות של מימוש. רוב הקבוצות האתניות בעולם (כמה אלפים) לא יזכו לנהל מדיניות חוץ משלהן. די בכך שיוכלו לנהל את ענייניהן הפנימיים בעצמן. למה המקרה האוסטי הוא כל-כך "מובהק"?

הכרעה והפסידה. זה למה. ברור שבאידיאל צריך ואפשר היה לסדר פה דיל של אוטונומיה נרחבת, אבל יש בעיה – דרום אוסטיה רוצה להיות כמה שיותר צמודה לצפון אוסטיה. בגלל זה המקרה של האבחזים פחות מובהק. אין חצי אחר של העם שלהם שהם מתנתקים ממנו אם היחסים בין גיאורגיה לרוסיה לא משהו

כמו כן, היא רוצה לחיות באוריינטציה רוסית ולא אמריקאית\אירופית

כן, תתרגלו, חזרנו לעולם עם יותר מקוטב אחד. .

אילולי פלשה גיאורגיה עם כוחות גבדים והפציצה עיר בירה של חבל, לא היתה יכולה רוסיה לפלוש – ללפחות לא בלי שאנשים כמוני יוכלו לראות גם את הצד שלה.

עכשיו, משפלשה רוסיה, לחשוב שהיא פשוט תיסוג ותפקיר את הצד שהיא פעלה להגן עליו לבושתה ולכלימתה, אחרי שספגה בזיונות דומים כל שנות התשעים? באמת, תהיו רציניים.

אתם מדברים על החוק הבינלאומי כאילו שהוא דבר שיש לו שיניים. באמת. "אף אחד לא הכיר". אז עכשיו יכירו. אני צופה דיל שרוסיה תכיר ודרום אוסטיה מיד תצביע להסתפח לרוסיה בתוך האוטונומיה האוסטית המאוחדת. כמו שציין דני, חבל של פחות ממאה אלף תושבים לא יוכל להפוך אשכרה למדינה, ואני לא חושב שהם נורא רוצים – כמו לבלארוסים, תכלס, לא נורא משנה אם קוראים להם מדינה עצמאית. הם יודעים שהם גרורה של רוסיה ובגדול טוב להם ככה.

חלק מהיחידה האדמיניסטרטיבית של גאורגיה כבר באימפריה הצארית. סליחה על הטעות. עם זאת, ההיסטוריה מראה שהם מעולם, מעולם לא קיבלו את זה, והצאר עשה בדיוק מה שהסובייטים עשו – הפרד ומשול, בעצם חילק את אוסטיה.

זה כמו שמישהו מתעקש שהרוב המכריע הדרוזי-סורי ברמת הגולן חייב פשוט להשלים עם זה שבני משפחתו וכל מוקד החיים שלו נמצא מעבר לגבול עוין.

להלן קטע שקיבלתי באופן בלתי ישיר מקרוב משפחה של דיפלומט אמריקאי שמכיר את ההסטוריה טוב מאד. למרות שלדעתי הוא השאיר עובדות חושבות ואנליזה חשובה מחוץ למכתב, זה בכל זאת מחנך:

Friends,
This is all I can muster about Georgia until I get there tomorrow — everything else has been all over the news, etc. This is all hugely depressing. At least I did something with my brain before taking the dive. More anon.

08.08.08 and the Texas Solution
by Thomas Goltz, Istanbul, Turkey, August 11, 2008

“Extreme Poverty will be their punishment” Russian General X Yermalov, 1820

ID: Thomas Goltz is a professor at Montana State University/Bozeman and author, among other books, of "Georgia Diary–A Chronicle of War and Political Chaos in the Post-Soviet Caucasus," M.E. Sharpe, Arnouk NY, 2006

Well, it is war again.
The long awaited one, you might say, or perhaps more accurately the war that never really went away. The centuries-long, smoldering conflict between Georgia and Russia, now being expressed over South Ossetia (and Abkhazia) has now turned into a paroxysm of death & destruction that threatens to fundamentally alter political and economic alignments in the East-meets-West and North-meets-South hinge area known as the Caucasus, and in a way that is almost impossible to gauge aside from a visceral sense that the date 08.08.08, the day most folks in the world were sitting back and waiting for the Olympic Games to begin in Beijing, will go down in history as the day that Moscow officially began to re-assert itself as an old-style world power.
As far as Georgia goes, this is the role that Russia has been playing with its tiny south Caucasus neighbor for the past 225 years. That is because 1783 was the year when Catherine the Great ‘offered’ Russia’s protection to Georgia in the face of Persian/Ottoman Turkish threat of incursion, and then did nothing when first the Persians and then the Ottomans actually invaded. That situation changed slightly in 1801, when the last Georgian King Giorgi XII allegedly ‘willed’ his kingdom on the Kura River to the Russian czar Paul (‘the Mad’) in exchange for Czarist protection, but under certain conditions–such as the continued use of diverse titles and rights and privileges of Georgian nobility. Paul’s son Alexander I tore up those terms and just annexed Georgia that same year, and began imposing the Russia idea of ‘empire’ on the Caucasus state. Resistance to Russification, such as the 1820 peasants’ revolt in the western province of Guria in protest of the replacement of Georgian as the liturgical language of the church by Russian, and the imposition of Russian-style serfdom for farmers, was ruthlessly suppressed by General Alexis ‘Ermalov (Yermalov in some sources). ‘Extreme poverty shall be their punishment,’ he reportedly said while salting the land.
Meanwhile Georgia became a romantic chunk of the larger whole of Czardom, a place of wine and poetry on the south flanks of the towering Caucasus mountains much like it seemed to becoming over the last couple of years of exaggerated favoritism by the United States and European Union. It also became the 19th century Imperial Russia’s jump off point to conquer the entire south Caucasus (mainly, the territory that makes up today’s states of Armenia and Azerbaijan, along with much of today’s northeastern Turkey) from the Persian Qadjars and Ottoman Turks much like it has served American (and to a lesser extent, European) ‘regime-changing’ do-gooders in the general region ever since the George Soros-inspired 2003 ‘Rose Revolution’ in Tbilisi, that brought besieged President Mikheil Saakashvili to power.
Anyway, after the halcyon days of the mid and late 19th century in the Caucasus, captured in Russian literature classics ranging from Tolstoy’s Hajji Murat to Lermontov’s Prisoner of the Mountains, came World War I, when ‘Georgia’ (or more precisely, the part of the Russian Empire more or less corresponding to the territory of today’s state) found itself allied with the Entente against Germany and the Ottoman Empire, and served as the main Czarist base for fielding armies in the East. That role ended in February 1917 with the fall of the Czar in Petrograd, followed by the Bolshevik coup of October that same year and the descent of all Russia into Red/White civil war.
It was a confusing period. With German and then Ottoman Turkish support, the three ‘nations’ of the so-called Trans-caucasus (Georgians, Armenians and ‘Tatar’ Muslims were cobbled together into a short-lived state of radically conflicting interests, the main one being the long-smoldering question of identity. Was one fighting to be part of a unitary czarist, republican or Bolshevik Russia, or should the vast landmass be divided up into dozens or scores of independent mini- and micro-states, all based on the fuzzy concept of national ‘self-determination’? The problem with the latter concept was that it pit Armenians against Tatars (Azerbaijanis) against Georgians and a couple of other marginal groups, too, such as the Abkhaz and Ossetians. (Compounding the self-determination approach was the presence of multiple stripes of so-called Circassians ‘so-called’ because it was easier to lump them all together under a single label than to name all by separate type: Avars, Balkars, Chechens, Dargins and Kabardins are but a few of the scores of self-identified ‘nations’ of the region. Some of them set up a short-lived ‘North Caucasus Mountaineers Islamic Emirate’ in 1918 near today’s Chechnya for ethno-religious spice.)
But the biggest problem came from the biggest populations. Some, such as the Armenians and the future Azerbaijanis, remained ambivalent about independence, and said they would settle for ‘autonomy’ within a unitary (but not Bolshevik) Russia rather than have their own state. But not the Georgians. Citing specifics of the never-implemented 1783 Treaty of Georgievsk and the first Russian ‘protectorate,’ the leadership in Tbilisi declared itself independent of everyone, and announced the birth of the Democratic Republic of Georgia. The date was May 26, 1918, and is still the day celebrated as Independence Day in Georgia today.
That state of independence, however, only lasted a little over two years. Then, as a WW I-weary world rolled its eyes (and after a few underhand deals that define the concept of ‘perfidy,’ mainly connected to the continued flow of oil from Baku on the Caspian to Batumi on the Black Sea) the Bolsheviks seized power first in Azerbaijan, next in Armenia and finally Georgia. On February 25th, 1921, the Georgian national leadership fled Tbilisi to Istanbul, while Stalin’s commissars cleansed his native land of dissent, prepping it for ‘federation’ with the defunct Azerbaijan and Armenia republic as the TransCaucasus Soviet Socialist Republic, which became a founding member of the USSR in January, 1922. Georgia had just disappeared from history again.
It only re-emerged with the collapse of the Soviet Union in 1991.
What does any of this history have to do with the unfolding situation today?
Everything, I would argue.
As I write these words (or re-write them under the influence of the constant worsening stream of news from Georgia that started on the afternoon of 08.08.08), Russian forces are said to have pushed Georgian forces (and residents) not only out of the contested area known as South Ossetia, but deep into ‘pure’ Georgian territory, including the city of Gori (and perhaps Zugdidi in western Georgia, too). As an excuse, Russia’s Vladimir Putin has adopted the vocabulary of the West against unspeakable tyrants such as Saddam Hussein and Radovan Karadzic, but applies terms such as ‘ethnic cleansing,’ ‘genocide’ and ‘war-mongering’ against Georgian President (and western-style democracy darling) Mikheil Saakashvili, mocking all attempts by the West at creating a cease-fire until Russia has accomplished its ‘humanitarian’ aims. The unofficial death toll capped 2,000 dead after the first 24 hours, and I suspect that number will be a lot higher once this article goes to press. I could be wrong, and hope so.
The one thing I will not be wrong about, after all the attendant hand-wringing about who did what right and who did what wrong, what role western support for breakaway Kosovo in Serbia has to do with lack of support for breakaway South Ossetia, the use and abuse of information to foment a mood in America receptive to the invasion of Iraq (etc., etc.), is that the geopolitical situation in the post-Soviet south Caucasus has been seismically changed, and there is no going back to the ‘western’ year zero of 1991.
The seventeen year hiatus of independence enjoyed by Georgia since the collapse of the USSR might seem longer than the 1918-21 period of sovereignty, but the results are starting to look strikingly similar: A resurgent Big Power provokes a Smaller Power to do something stupid, such as defend itself against aggression by appearing to become the initial aggressor, and then brings the hammer down.
In some circles, we call this the ‘Texas Solution,’ only today the Alamo is called South Ossetia, and President Polk is Prime Minister Putin.
Russia is back, and Georgia is effectively gone.

קראתי ב[חצי] ענין עד שנתקלתי במילה "אוטיסט" פעם ראשונה. ואז פעם שניה. אז איבדתי ענין לגמרי והערכתי אליך נפגעה מאד. כמי שמטיף לשוויון פה ושוויון שם נראה כאילו אתה שוכח שגם האוטיסיטים הם אנשים לא פחות שווים ממך ושהשימוש במושג לתאר את נכותו של מישהו בריא רק כדי להעביר נקודה (או לעג) לא מוסיפים לך כבוד. התאכזבתני.

ראוי למשרה נתונה. אם אתה באמת חושב שאוטיסט כשיר להיות ראש ממשלה, אני לא יודע מה להגיד לך. כנראה שאתה פועל רק על סמך הנחה שכולם שווים בהכל כולל הכל.

אני ארשה לקוראת החתולית, אם לילד אוטיסט, להרחיב.

בדיוק את אותה השוואה לטקסס.

הגדרת האוטיזם די פשוטה: אלה אנשים (לעיתים קרובות חכמים ונבונים מאוד) שאינם מבינים כלל את ראיית העולם של אף אדם מלבד עצמם.
אחת הדרכים לתאר זאת היא: mind blindness

אדם כזה הוא בעל ערך רב בחברה – אבל לא (לא לא לא!) בתפקיד שבו הוא אמור להיות אחראי לאנשים אחרים. משום שאחריות מחייבת מידה מסוימת של הבנה.

מי שלא מכיר אוטיסטים (ובפרט, אוטיסטים מבוגרים) עלול לחשוב שההגדרה הזו בעייתית או פוגענית. אני ממליצה על היכרות עם אוטיסטים לפני קביעת עמדה. אחד האוטיסטים החביבים עלי (שאינו קשור אלי בקשרי דם!) אינו מסוגל להבין שאדם אחר יש לו צרכים שונים מאשר שלו. הוא מנסה, למשל, לאכוף את ההגדרות שלו לגבי מספר הפסקות השירותים במשמרת על כל האחרים במפעלו – כולל נשים בהריון, גברים עם ענייני פרוסטטה וכיו"ב. זה לא מרשע – הוא פשוט לא מאמין שיש למישהו בעולם תחושות שונות משלו.

שלטון מחייב הבנה (לאו דווקא קבלה ויישום, אבל בהחלט הבנה) של מאוויי הנשלט.

רחביה, אתה לגמרי בסדר בהגדרתך.

במקרה או בכוונה. ואולי אני לא מבין משהו. בכל מקרה, לא רמזתי שאוטיסט יכול לכהן כראש ממשלה. לא יודע מאיפה הבאתם את זה. ואין לי חשק ורצון להכנס לוויכוח אישי (מי כן צודק ומי לא בסדר). לפיכך שאלה: האם ברק באמת אוטיסט? האם הוא נולד אוטיסט? ואם כן, איך זה שאוטיסטי הנהיג את היחידה הטובה בעולם ואת הצבא הטוב בעולם? ואם הוא לא אוטיסט, אז נראה לי שהשתמשת במילה אוטיסט ע"מ לתאר את שיקול הדעת שלו וקבלת ההחלטות. אני לא טוען באף מקום שברק ראוי להיות ר"מ. כל מה שאני טוען זה שזה פסול להתשמש במילה אוטיסטי ע"מ לתאר פגמים שאינם קשורים לאוטיסטיות. ואני מכיר הרבה אוטיסטים.

עם זאת, התנהגותו, למיטב הבנתי הצולעת, נתונה לשני פירושים: 1) הוא אוטיסט ואינו מבין באמת ובתמים את השתמעות דבריו ומעשיו בעיני הזולת, ולא יעזור כמה תסביר לו
2) בז לדעת הציבור במידה כזו שהוא בוודאי לא ראוי לכהן כנבחר ציבור, ודי פסיכופת בנוסף לזה.

אני עושה עמו חסד ומניח 1). שני הפירושים אגב, נפוצים בקרב העיסוק של רוצח מקצועי מיומן, בו עסק ברק רוב חייו הבוגרים. אני לא מדבר על היותו איש צבא. אני מדבר על היותו רוצח שכיר לכל דבר, רק בשירות הממשלה. אני לא מגנה את מעשיו, רק מציין שכדי להיות כ-כך טוב בזה, יש פרופיל פסיכולוגי די מצומצם.

דווקא בגלל שהוא אוטיסט הוא הצטיין בהנהגת הסיירת. כרמטכ"ל אפשר להתווכח, אבל הוא הגיע לשיא הצטיינותו כאיש צבא כמה שלבים לפני כן.

אוטיזם כלל וכלל אינו שולל הצטיינות טקטית ואף אסטרטגית – כל עוד האסטרטגיה הנדונה לא צריכה לדון בצרכי אנשים שאינם אויב וגם אינם חלק מהכוח הלוחם שלך.

ממש לא קשה להצטיין למרות היעדר כל הבנה לצרכי אחרים בסביבה בה האתוס הוא שאת הצרכים האישיים משאירים בבית ומתאמצים עד המוות או ההצלחה. שוב, לא לגנאי – לציון עובדה.

בסביבה הייחודית של הצבא, הוא שגשג. כפוליטיקאי הוא רכב על הנ"ל והמיתוס והמיאוס מיריבו. מאז הצליח לעבור אף את המיאוס הזה.

ברק, כמובן, נמצא בצד המאד קל שלה (וכך, אני חושד, לא אובחנתי כיום, גם אני. וגם אני לא מתאים לראשות ממשלה. אולי לכתוב נאומים לאחד). אבל הביטויים של מצבו פוסלים אותו, נו מה לעשות? בנאדם שאחרי פרשת העמותות, עם השכל שלו, מרשה לדבר כזה לקרות – או הוא אוטיסט או הוא לא שם זין. אין באמצע, אין אחרת. אין. אם זה היה פואד או מישהו כזה, היינו אומרים טיפשותו ויצרו גברו עליו. אצל ברק זה לא אוכל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עזרו לאבו קדם להאכיל את הילדים

עמודים