Archive for the ‘פרשת השבוע’ Category
אלוהי הר נבו ושר החינוך
Posted 2 במאי 2013
on:- In: כללי | פרשת השבוע
- 4 Comments
סאמכום גם אתם. סתם סתם, סאומו העולם. עד שיש השראה לכתוב אשכרה פוסט ולא רעיון מתומצת והזמנה לדו שיח מתמשך בטוויטר, יש כמובן השראה לדבר על מיליון דברים. טוב, יותר ממה שרצוי להכניס לאייטם אחד.
כמו שאתם יודעים, הפסקתי תכלס להיות בלוגר פוליטי, כי אני מרגיש שאלאה ג’קטה אסט* ומה הטעם ואין אפילו קרוב לכמעט לכאילו מספיק אנשים שרואים נכוחה (משני הצדדים)** כדי שיהיה סיכוי לשנות את מסלול ההתרסקות. עם זאת, יש מצב שיישאר לי מספיק מוזה גם בימים הקרובים לגעת גם שם, סתם כי לא תמיד אפשר לסתום את הפה גם כשיודעים שאין עם מי לדבר. אבל לא לשם כך התכנסנו כרגע.
אוקצור, ידידת נפשי, הגאיונה בכוהנות האלה באסט דינה שטרודל-שונראקאט לומדת בימים אלה תולדות מסופוטמיה העתיקה עם דגש על תולדות חומרי הטקסטיל העתיקים. לא משנה זה, משנה מסופוטמיה העתיקה.
עכשיו, דינה היא אחותי (I’m her brother from a different mother….and father). אמות למענה ומי שיגיד עליה מלה רעה או יתווכח איתה שלא בנימוס ייחסם פה ובכל מדיה חברתית שלי כי ככה. עם זאת, אנחנו לא תמיד מסכימים לא בקטנות ולא בגדולות ותיאבונה לתיאוריות קונספירציה עולה על שלי. סבבה? סבבה.
חסלו, אומרת לי אחותי דנן מוקדם יותר היום, שיש לה תגלית. אני בלי שיגידו לי מבין שזה בתחום הבלשני-היסטורי. אומרת לי, המלה “נביא”, מאיפה באה לדעתך?
אומר לה אני “מהשורש ב.ו.א.”
אומרת “אז זהו שלא”, ומצטטת לא את הזיות לבה כי אם את אבן שושן, שגם אם התיישן בכל מקרה לא היה מוטה לטובת אידיאולוגיה חתרנית לציונות ובוודאי לא ליהדות, שהמלה “נביא” מקורה במלים עתיקות למלה קריאה בשפות ארם נהריים השונות, ו – הגענו לקטע החשוב – לאל נַ(א)בו. אל הקריאה והחוכמה.
עד כאן מרתק אבל לא מוכיח לטעמי שום דבר. האל נבו אמנם חי המון זמן והאריך עד עמוק לתוך תקופת המקרא, אבל הוא גם מתחיל מאד מוקדם וקיומו כאל מוכר וחשוב בפנתיאון ההוא קודם כרונולוגית על פי כל תארוך לאברהם אבינו, לא כל שכן לתורת משה. כלומר, ייתכן שעד שהגיעה התרבות הישראליטית, (שקיומה [הלא בלעדי] בכל חלקי ארץ ישראל החל מהמאה העשירית לספירה אינו מוטל בספק ויש ראיות לקיום כלשהו בלפחות חלק גם מאתיים שנה קודם) – השורש נבו במובן הזה היה כל-כך נפוץ ומושרש בתרבויות האזור שזה שאימצו אותו (או אפילו זה שמצאו אותו בלתי אפשרי לעיקור מהשפה עקב ההקשר האלילי) לא אומר כלום על קשר בין תורת משה, מקורותיה ועורכיה באשר יהיו לעבודת האל נבו (בניגוד לעבודה הבלעדית את האל יהוה).
עד כאן, כאמור, זה נשמע כמו עוד פרק בסדרה “דינה בטוחה שיש פה משהו, רחביה מבין מה היא חושבת שהיא רואה אבל לא רואה לזה ראיות”. אבל הפרק למעשה אינו מז’אנר זה ועוד לא סיים להתפתל.
הפיתול לוקח אותנו לפירנצה של תחילת המאה ה-16, ולאמן וארטיזן מצליח בטירוף, בעל השפעה חסרת כל מתחרים על התפתחות האמנות המערבית, בשם מיכה-מלאכי טוב-שפע, כמו שהיו קוראים לו המתרגמים המופלאים של המחזות “רם ויעל”, “איתיאל הכושי” ואחרים***.
מיקי שלנו הנחיל לנו בין השאר פסל מאד מפורסם של משה רבנו, נכון? זה עם הקרניים? שמקובל לצחוק על הנוצרים המצחיקים שתרגמו לא נכון את הביטוי “קרנו פניו”, שמתייחס למשה בקבלו את לוחות הברית וברדתו איתן לעם מההר? יפה.
עכשיו, לפני שאנחנו מגיעים לאן שאתם כבר חושדים, חשוב להבהיר שייתכן בהחלט כי הסיבה לקרניים היא טעות תרגום של הנוצרים המצחיקים (ששלחו עם קולומבוס ל”הודו וסין” אנשים שדיברו – ממש לא ברור באיזו רמת שליטה – עברית וארמית, כי אלה כביכול שפות אוניברסליות. לא משנה), ולא כל אשר יובא להלן. ועם זאת, מסתבר שייתכן מאד כי נכון בהחלט היה מצד מיכאל לפסל את משה כפי שפיסל.
זוכרים את האל נבו? אל הקריאה והחוכמה, שממנו מן הסתם “נביא” אשר עצם שמו נגזר משם האל הזה מקבל ידע שלסתם בני אדם אין? עכשיו נחשו איך נראה כבוד האל בפסלים שלו שהשתמרו בידינו? נכון. עם קרניים. לא פיסול של קרני אור. קרניים. גידול פיזי מהראש.
זה כבר מתחיל לרמז בצורה ששווה לפשפש בה שלא רק שלאורך כל תקופת המקרא עד ממש ממש השנים האחרונות של בית ראשון ביהודה אם לא גם לאורך ואחרי, על פי המקרא עצמו, התקיימה תרבות ענפה ועזה של סגידה לאלים אחרים בקרב הישראליטים עצמם, ולא רק העממים האחרים שסבבו אותם, של סגידה לאלים אחרים – בין אם לצד יהוה (כמוכח בחרסי “ליהוה ואשרתו”) או במקומו.
בפסקה האחרונה אין, כאמור, שום דבר שאפילו המקרא עצמו מכחיש, למעט ההיבט של סגידה בו-זמנית ליהוה כאל הזכר עם סגידה לאלה לצידו, ולא כפי שהיהדות דורשת, אל זכר בבירור ללא ניגוד-משלים נקבי (ואל תבלבלו לי את המוח על השכינה, באמאשכם. טוב, בתגובות). הוא מספר על זה בבירור כחלק מהנראטיב שהוא בוחר להביא. אלא מה? שכל מה שדיברנו עליו לפני הפסקה האחרונה כבר מרמז שייתכן, אשכרה יש סיבה להתחיל לחפור ולמצוא הוכחות לתזה מוצקה, שעצם הדמות משה ( בין אם היתה קיימת כדמות אחת עם מפעל חיים שמזכיר ולו בקנה מידה קטן יותר ופחות-מכריע-בכוח-ייחודו-חסר-התחליף, ובין אם הדמות משה היא הרכבה של מספר גיבורי תרבות היסטוריים) היה לא נביא של יהוה, אלא נביא של נבו.
טוב כבר כתבנו נבו מספיק פעמים שמצאתם לבד את הרמז הבא, נכון?
ומנדבת חכמת זן ואמנות החזקת החתול ומסכמת את איך שהיא רואה מה הולך כאן:
Dena: הטענה שלי היא (אם בא לך להביא אותה) היא שהמתח בין הנביאים (שהם בעיקרון סוג של הומניסטים אוניברסליים) והאל-קנא שהכוהנים סוגדים לו בספרי החומש יכולה להיות מוסברת על ידי כך שיש מתח סוציולוגי מובן בין הכוהנים והנביאים.
וזה, כמו שהיא מוסיפה ודורשת, עושה את זה גם יותר קונספירטיבי וגם פחות בו בזמן. כיף גדול, כל העסק.
ומעניין לעניין לגמרי באותו עניין. רבנית חריפה אחרת, אם כרמל הנשגבה בנשים, כשושנה בין החוחים כן רעייתי וגו’, שמעה בארוחת שבת את העניין דלעיל, דיברנו על זה קצת, ואז היא הביאה אותה בהפוכה, אבל לגמרי באותו מגרש משחקים.( זה ידרוש כמה פסקאות רקע אז מי שהספיק להם ליום אחד בלשנות היסטורית יכולים לדלג ולהגיב על דלעיל. לגמרי הפסד שלו או שלה, ברמה שאפילו לא אנדה אתכם מהבלוג על זה שככה דילגתם על אהובתי. )
מכירים חנוך? מספר בראשית. בן ירד. אם אתם הולכים אך ורק לפי ספר בראשית הסטנדרטי של היהדות כפי שהיא מוגדרת כיום (ומבחינה זו לא משנה אורתו, קונסרבו או רפורמו) אז יש עליו רק סיפור קצר ותמוה שהוא איש האלוהים התהלך עם האלוהים היה יעני ממש ממש בסדר, ובניגוד לכל דמות אנושית אחרת באותם פרקים מוקדמים של היסטוריה ממש עתיקה, לא “מת” בהגיעו לגיל ככה וככה (365, וזה משמעותי מסיבות שלא נדון בהן בטקסט עצמו), אלא נאמר עליו “איננו, כי לקח אותו האלוהים”. זה אגב רק אחד מכמה סיפורים בתחילת בראשית שנכנסו לקאנון כי היו מושרשים מדי בתודעת העם, אבל נשארו סתומים כי הם מובילים לכיוונים שהיהדות הרבנית החליטה לשרש, וגם על זה אפשר לדבר בתגובות).
אלא שבניגוד להרבה מאד דמויות בתורה ובמקרא, שגם אם הן מוזכרות בגרסאות לא סטנדרטיות של המקרא (תרגומים מוקדמים מאד ליוונית וארמית, מגילות גנוזות וספרים חיצוניים), במקרה של חנוך יש הרבה יותר משינויים ותוספות קלות. במגילות ים המלח וכמה ספרים חיצוניים פחות עלומים וחדשים למחקר (כמו, נגיד, שלושת הספרים השונים הקרויים על שמו, בנוסף לאחד שכתוב בסלאבית בכלל). הוא הגיבור הראשי ומין פרומותיאוס קדום שמעניק לאנושות את הכתב ואת לוח השנה (כלומר את היכולת לעקוב אחר הזמן באופן קווי)
זוכרים את הסרט “דוגמה”? אולי הסרט האחרון של קווין סמית’ שלא היה לגיקים אמריקאיים מסוג מאד מסוים בלבד? לינדה פיורנטינו האלוהית בתור הנצר האחרון של ישו, כריס רוק בתור השליח ה-13 שצונזר ובטוח שזה גם בגלל גזענות? יפה. זוכרים את המטטרון? הקול של אלוהים? זה חנוך. בספרות ים המלח חנוך הוא דמות שמשתווה בחשיבותה למשה. אם משה נתן את התורה, חנוך נתן סודות אלוהיים שקדמו לתורה, כמו עצם הכתיבה, הספירה, לוח השנה וכל יכולת אגירת המידע באשר היא. כי מה הקטע של “לקח אותו האלוהים”. הוא לא מת, אלא נלקח לשרת בשמיים, במעמד של מלאך בכיר גם אם מבחינה מהותית הוא לא נוצר כמלאך אלא כילוד אשה שבכוח חסד\החלטת אלוה הפך לבן אלמוות.
כל זה, אגב, גם לא לגמרי מוכחש ביהדות עצמה אם מכירים אותה ברמת הגמרא. אמרנו שכל מהותו של חנוך מצונזרת במקרא. לא כך לגמרי במשנה ובתלמוד, (אם כי הוא בהחלט מוזער יחסית לחשיבותו בעיני כוהני ים המלח). מי שמכיר לעומק את סיפור אלישע בן אבויה ו”שתי רשויות הן” מכיר, ומי שרוצה שיגגל.
ולאחר שהצגנו את חנוך בן ירד, התובנה הפשוטה והבלתי ניתנת להכחשה של אם ילדיי:
חנוך – חינוך.
אז שניים כאלה בערב אחד, פלוס ניסוי כלים ראשון בחלק מהרטבים והתבלינים ששלחה לי מלכת הסאנוק עדי (לבית ברכה) הגולשת והמבשלת והחיה נכון – וואלה, ערב שבת כהלכתו. ואיך אצלכם?
אה, ורק כדי לקשור את שתי התובנות ברמה שאף אחת מהמבינות אפילו לא התכוונה אליה: נכון חנוך, בספרות המיסטית, מוצג כלבלר של אלוהים, שיושב למרגלות כס הקודש וכותב את דבר האל? ובכן, נחשו מה היה התפקיד של נאבו בפנתיאון העיראקי: נכון מאד, הלבלר של מרדוך.
לא מבטיח שיהיה פוסט נפרד על כיבוש וסמולנות. מבטיח לנסות.
תגובות, ותודה לתורם שלאחר הפוסט הקודם. בולשוי ספאסיבה.
___________________
* Alea Jacta Est – הפור הופל. מילולית: הקוביה הוטלה. מיוחס לקיסר בחצותו את הרוביקון. ייתכן שביטאו במקור אלאה יאקטה אסט. אני לא דובר לטינית.
** אבל ההגה אצלנו וההתעקשות אצלנו גדולה יותר והפגיעה היומיומית מצידנו רבה יותר לאין שיעור.
*** (מיכאלאנג’לו, נו)
נאפאס זה שאנו מעשנים (זרעים צ"א)
Posted 11 באפריל 2012
on:- In: פרשת השבוע
- 3 Comments
מסכת זרעים צ"א
מעשה בתלמידי חכמים, שהפכו בליל פסח בסוגיית נאפאס זה שאנו מנפסים.
באו תלמידיו אל כהר"ג רבן זרגיאל בן חרמניה, רמ"א ישיבת ביאה ואביונה, בעל ה"טחינה כשרה” וה"עץ גאנג'ה היא לשואפיה", ומצאוהו בחוף ראס אל–שטרונגול אשר בסיני, חופן עופרים וטוחנן מעדנות זה בזה. כחכחו תלמידיו למען העמד פנים כי לא ראו את שראו להלל, התנצלו על אשר הפריעו לתשמיש ושאלוהו:
הנה אנו עומדים בפתח חג החירות, ועודנו נאנקים תחת שלטון הרשע, המענה אותנו בסבלותינו. וגם שמענו אומרים כי דרש העם צדק חברתי ולא דיבר איש על פרחים בשמונים שקל גרם. וגראס מסיני במאתיים שקל שקית חמישים גרם אין לתלמידיך זה שנים. ויהי ליבנו נקרע בין צו הכיס למועקת הדודא, ולא נדע אנה אנו באים".
וישאף רבן זרגיאל את זעקת צאן מרעיתו אל קרבו, וויהפוך בדעתו, ויפסוק לאמור: אחזו בזה, וגם מזה אל תניחו ידיכם. הילחמו על הקוטג' ועל הבית כאילו אין דודא, והילחמו על הספליף כאילו בעיית המאנצ'יז והזולה כבר פתרנו. וחוצמזה הבדואים בסיני חוטאים לג'ה בשולחם יד בפליטים המסכנים, ולא מגיע להם שנקנה מהם. תמכו במגדל ההידרו השכונתי, והביאו את היום שתוכלו לגדל לבד.
ויושט הקונוס המגודל והעשן שבידו לתלמידיו, וישב ידו לעופרי זו אשר עמו, ויאמרו לו "איככה זה תזרגג מוחנו על הידרו שמהידרו, והנה אתה מנפס דרעק מסיני?”
ויאמר אליהם: ברומא נהג כרומאי ובסיני כחושאווי… ויתרצו וייקחו שאכטה וייצאו החוף, לבדוק אם חברותיה של הרבנית התורנית עוד שם.
ויתר הדברים הלא הם כתובים על ספר העשן.
- In: פרשת השבוע
- 5 Comments
צ'מעו קטע.
מסתבר (ואני לא ידעתי את זה, וגיליתי את זה רק בוויכוח עם איזו כהניסטית מופרעת אך בקיאה ומעניינת לוויכוח באיזה פורום) שאם הולכים לפי המקורות היהודיים, בית המקדש הראשון חרב ב-422 לפני הספירה (וסליחה מאלה שכבר ראו ובטח לא הבינו מה אני מקשקש. לפני הספירה), ולא ב-586 לפני הספירה כמו ששאר העולם יודע. בחיי. תבדקו בגוגל "חורבן בית ראשון" ו"לבריאות העולם" ותראו שהתאריך האחיד המקובל הוא שנת 3338 לבריאת העולם. אנחנו היום בשנת 5768 לבריאה. תעשו חשבון. תודה.
עכשיו, זה כשלעצמו לא היה מדהים כל-כך, וניתן לתירוץ. אלא שלפי אותה ספירה יהודית, בית המקדש השני חרב בשנת 3828 – 68 לספירה – רק שנתיים זניחות הפרש מהספירה המקובלת בשאר העולם. איפה נעלמו 160 ומשהו שנה??
עכשיו, הכהניסטית המופרעת דלעיל מתעקשת לקרוא כפשוטו וממציאה (לא היא ממציאה אבל מנפנפת) באיזו תיאוריה הזויה לפיה כל התארוך המקובל של האימפריות הבבלית והפרסית (ובהתאמה גם האשורית) שגוי בתכלית וצריך להזיז אותו כדי להתאימו לגרסה הרבנית הקדושה.
לא נלאה אתכם בפרטים, אבל במהלך שיטוטיי ברשת גיליתי שגם לזה (השבח לאלת האינטרנט) יש עמוד בוויקיפדיה, והחכמתי, וגיליתי שלא כל היהודים הדתיים מוצאים צורך לשנות את כל ההיסטוריה כדי להסביר. שוין. אם אתם מכירים תיאוריות מעניינות בנושא – כנסו כנסו, אתם ראשונים.
מגדל בבל ופוסטמודרניזם
Posted 20 במאי 2006
on:- In: פרשת השבוע
- 3 Comments
זה לא פרשת השבוע, אבל זה עלה בדעתי ככה.
{א} ויהי כל הארץ שפה אחת ודברים אחדים: {ב} ויהי בנסעם מקדם וימצאו בקעה בארץ שנער וישבו שם: {ג} ויאמרו איש אל רעהו הבה נלבנה לבנים ונשרפה לשרפה ותהי להם הלבנה לאבן והחמר היה להם לחמר: {ד} ויאמרו הבה נבנה לנו עיר ומגדל וראשו בשמים ונעשה לנו שם פן נפוץ על פני כל הארץ: {ה} וירד יהוה לראת את העיר ואת המגדל אשר בנו בני האדם: {ו} ויאמר יהוה הן עם אחד ושפה אחת לכלם וזה החלם לעשות ועתה לא יבצר מהם כל אשר יזמו לעשות: {ז} הבה נרדה ונבלה שם שפתם אשר לא ישמעו איש שפת רעהו: {ח} ויפץ יהוה אתם משם על פני כל הארץ ויחדלו לבנת העיר: {ט} על כן קרא שמה בבל כי שם בלל יהוה שפת כל הארץ ומשם הפיצם יהוה על פני כל הארץ:
(בראשית, יא, א-ט)
רוב המדרשים שניסו לבאר את הפסקה הזו, ציירו תמונה של בלילת שפות אמיתית. בסיפור אחד של חז"ל מתואר מצב שבו אחד מבוני המגדל מבקש דבר אחד, ונותנים לו דבר אחר לגמרי, אומר דבר תמים וחוטף סטירה. זה גם הדימוי האוטומטי העולה בדעתו של אדם – אחד דיבר ספרדית, שני דיבר סינית, שלישי דיבר סוואהילי ורביעי דיבר נבאחו וכך, ילדים, יש היום כל-כך הרבה שפות בעולם (כ-6,000, אגב, ורבות מהן נכחדות בקצב מזוויע, אבל נמשיך בענייננו).
אז הדימוי הפשוט הזה של אדם המבקש פטיש ומקבל מסמר וכו', הוא מה שעולה ראשון בדעתו של אדם, אבל אולי סיפור מגדל בבל הוא קצת יותר מתוחכם, ומבוסס על היכרות אינטימית עם דינמיקה של שינוי טכנולוגי ורעיוני מואץ, כמו זה שלדוגמא מאפיין את העשורים האחרונים.
דווקא בדורות האחרונים, נדמה שהתקשורת בין חלקי העולם טובה יותר מאי-פעם. יותר אנשים בעולם מסוגלים לתקשר – אם באמצעות האנגלית, שהפכה לשפה בינלאומית במידה ששום לשון בהיסטוריה המתועדת לא היתה, ואם באמצעות תחומי עניין חוצי-גבולות, כמו מוסיקה, ספורט ואמנויות אחרות.
ובכל זאת, דומה שיותר מאי-פעם, נפערת תהום מילולית בין אנשים וקבוצות. מדובר באנשים המשתמשים באותן מלים, אך מייחסים להן מובנים אחרים לגמרי. האם "פטריוטיזם" הוא להילחם עבור מדינתך, או דווקא לסרב לעשות זאת? האם "צמיחה כלכלית" פירושה תל"ג מוגבר, או שזהו מדד לא-רלוונטי ואף מנציח-כשלים? האם המעשה ההומניסטי הוא להילחם עבור זכותה של אשה על גופה, או על זכותם של יצורים שנבראו בצלם לחיות? האם בכלל ניתן לדעת את האמת? האם אפשר בכלל לומר שדבר אחד טוב ממשנהו?
כל הבלבול הפוסט-מודרניסטי הזה מרפה ידיים, מנקז את הדחף להתאמץ כדי להטביע חותם בעולם, ואולי בגלל זה נאמר "ויחדלו לבנות העיר", כי קשה להילחם עבור מטרה נאצלת כשאתה כל-כך מיומן בפירוק רעיונות לגורמים, שאתה כבר יכול לדמיין את ההתפכחות הצינית מחזון המגדל עוד בטרם הנחת אפילו לבנה אחת. חבל שאז לא היה להם את Fleetwood Mac, שישירו להם: "Don't stop thinking about tomorrow"., רק שגם זה לא היה פותר שום דבר, שכן על איזה מחר אנחנו מדברים?
פרשת כי תשוויצו
Posted 3 בספטמבר 2005
on:- In: פרשת השבוע
- 8 Comments
לא, אין לי טענות על יהירות יתר…זה סתם נשמע טוב
דקה 5 – 0:1 לזמרי היודל. זה בטח עצוב לבנאדו לדעוך ככה מול כולם.
דקה 16 – רק ההגנה מדאיגה אותי. שער אחד לפחות יבוא פה.
דקה 20 – 1:1. רק דיברתי D-:
מסכן הילד, לא הבין שהצעקות שלי זה דבר טוב והחל לתמרר (שאפו, פרנץ). באה אמא שלו להציל אותו לממלכת הנשים. לא נורא. שנה הבאה במונדיאל הוא כבר יישב עם אבא שלו לראות.
דקה 33 – קלמי סבן קקה לגמרי היום. לא מדויק בהתקפה בכלל וגם עושה לחברים שלו פוזות של "תפתחו לי", שעוד אין לו מספיק רפ כדי לעשות.
דקה 39 – סקר זריז: מי עוד לא הבין שנוימן חושב שצריך להכניס עוד חלוץ? כולם הבינו? יופי. שתוק, נוימן
דקה 41 – טעון בירור: מי אמר על מי "אמרתי לו שלוש פעמים", ומה הוא אמר לו?
מחצית
טוף, לא נורא בכלל. די, אין יותר דיבורים על תחת. אברם בנה פה נבחרת שלא נשברת וזה המון. קבל הרבה ריספקט, יא תככן ומתמרן תקשורת מגעיל שכמוך.
כמה מסקנות ביניים:
קטן שחקן מאד מאד מוגבל. הוא מהיר מאד, הוא בנוי כמו סוס ויש לו אפילו מידה של שליטה בכדור. אבל הוא טיפש. לא טיפש כמו ראובן עובד, נגיד, אבל חמור גרם רציני. כדורגל זה לא פוטבול, אבל צריך מידה מסוימת של שכל.
יוסי לא משו היום. היתה לו פעולה אחת יפהפיה לפני הגול, ואחרי זה הוא לא ממש היה פקטור, למרות שעצם נוכחותו משנה את המשחק ומכריחה את השוויצרים להתנהג אחרת בעורף שלהם.
אבי נמני הוא ללא ספק השחקן הטוב בשורות ישראל היום. אם הוא רק היה בנאדם אחר, הוא היה יכול להיות גדול אגדות הכדורגל של ישראל.
דקה 53 – 1:1 גם בין הדבילים שלנו לדבילים שלהם. אחויה, ספר לנו אחורי זה איך בית המעצר בבאזל. "חיפסתי חיפסתי ושוב חיפסתי…"
דקה 57: – עוד שלוש דקות זה זמן קלאסי לחילוף. לא יודע אם זה אפילו צריך להיות עומר גולן. סואן יכול לאפשר לבאדיר לעבור קדימה יותר מבלי לסכן לגמרי את העורף.
דקה 70 – אתה מבין, נוימן מעצבן שכמוך? קל מאד לדבר על זה שהכדורים הארוכים לא טובים, ואתה צודק, אבל גם במסירות הקצרות החבר'ה שלנו לא מצטיינים הפעם.
לגבי החילוף – נכון שנמני היה הטוב בשורות ישראל, אבל ראו שהוא מתעייף. נראעה אם זנדברג מסוגל לתת את התנופה.
דקה 89 – חמש דקות זה המון. לא בא לי טוב העניין.
סיום
פשיו. יצאנו בזול. במחצית השנייה שיחקנו רע. אולי המשחק הכי חלש של בניון בקמפיין הנוכחי. בנאדו הציל לא מעט מכבודו עם משחק יציב מאחור במחצית השנייה. סואן היה צריך להיכנס מוקדם יותר. באדיר היה מצוין לאורך כל המשחק.
- In: פרשת השבוע
- 7 Comments
ובכן, קינדערלך, כאשר הבטיחותיכם, יש השבוע הרבה מאד אקשן ובשר לנעוץ בו ת'שיניים בפרשה, עד כדי כך שההערות על שאר אירועי השבוע החולף יידחו לרשימה נפרדת בערב (בשאיפה). שמות, מאמצע פרק ל' עד סוף ל"ד.
אני אפילו לא הולך להתעכב יותר מדי על הופעתו המיתולוגית של קנה הבושם (הוא הקנבוס המקראי, הוא הקנביס), או על המשפט הידוע, שאפילו הולחן במערכת הבחירות האחרונה של עלה ירוק תחת הכותרת "שיר הלבונה" בידי יואב לוי) "ויאמר יהוה אל משה: קח לך סמים", נסתפק באזכור שזה שם, על התחלת הפרשה, כשבמה שנראה כהמשך להוראות האינסופיות של של הרכבת המשכן, אדושם מלמד את מושון איך להכין את המשחה המיוחדת למרוח בה את כלי הקודש, ואת קטורת הסמים שמבעירים בחדר בשביל לעשות ריח נעים לזיונים.
הזכרנו את העובדה? נדליקה ג'וינט וירטואלי ונעבירנו סביב. השבח לג'ה. גם כן נציין לעצמנו שלמרות הניחוח השאנטי, אדושם שוב מביא בבריונות עם איומים ברצח על כל מי שיפר את הפולחן המדוקדק (והאנאלי משהו) שהוא קבע. פה אנחנו רואים, כמו בכל-כך הרבה מקרים, שהפולחן, שמטרתו לסייע לאדם להתאחד עם האל, מנכס לעצמו קדושה משל עצמו ובסוף רק מפריע. כמו שתכליתה של כל ביורוקרטיה היא לשרוד ולגדול.
אגב קטורת הסמים עצמה, ראוי בנקודה זו לציין שהיא הייתה מורכבת ממספר חומרים, שחלקם כשלעצמם מסריחים במידה ניכרת. מכיוון שאין להניח שריחה של התערובת היה מצחין, יש בזה אמירה מעניינת ומועילה על טבען של תערובות מוצלחות ומרכיביהן.
אחרי שהוא גומר לתת לו את כל ההוראות ומזהיר אותו לשמור את השבת, אדושם נותן למושון את הסט האורגינל של לוחות הברית כתובים באצבע אלוהים. אני מודה שזה מזכיר לי מצד אחד את האצבע של אי.טי, ומצד שני את רובין וויליאמס בתפקיד מורק שותה כוס מים באמצעות האצבע. אבל זה כמובן מצביע בעיקר עליי ועל מאגרי ההשראה הילדותיים והדלוחים שלי, ולא על פגם כלשהו בהדרו של הפסוק.
בינתיים, במחנה ישראל…
מושון בטח נהנה נורא לתפוס דיבור צפוף עם "אין עוד מלבדו", אבל העם בינתיים נקעה רגלו. בניסוח שכמעט היה עובר חלק ברחוב הישראלי של ימינו, באים נציגי הקומץ לנציג ההנהלה ואומרים לו פחות או יותר כך:
"צ'מע, אנחנו הבטיחו לנו אלוהים ואנחנו רוצים אלוהים. אח'שך הזה הבטיח לנו אלוהים, גרר אותו לפה ועכשיו לא ברור מה נסגר איתו ("לא ידענו מה היה לו"), אז תארגן לנו אלוהים למה אנחנו לא רגועים פה".
אז אהרל'ה נכנע די בקלות ללחץ החברתי (זה בטח הוא בגלגול מאוחר יותר שזרק את הלוקס לכינרת, וזה, אתם מבינים, הכוהן הגדול הראשון שלנו, שלא נדע) ואמר להם "טוב, אם תצליחו לשכנע את הנקבות שלכם שיוותרו על העגילים והנזמים, אני אעשה לכם אלוהים משהו גוטע". הוא מהמר שזה לא יעבוד, אבל שוגה בהערכת העוצמה של ההיסטריה הדתית שפשתה במחנה. בלית ברירה, הוא מתיך את הזהב ועושה להם את הדבר הראשון שעולה לו לראש בתור אלוהים – עגל. למה? כי הוא פאקינג מצרי וזה מה הוא יודע, למי שעוד היה ספק שהפולחן שלנו שואב בצורה כבדה מהדת המצרית.
אדושם חוטף פה קריזה על העם, למרות הסיבות המובנות מאליהן שמיד יפורטו להלן, ורק נזכיר שהוא אומר למושון, במניפולציה שכל הורה מכיר, "לך רד כי שיחת עמךָ". יעני כמו שאני אגיד לנירית "הילד שלך עושה פדיחות. (הילד שלי, לעומת זאת, מקבל ציונים גבוהים)". אני לא מאמין שלאורך 2000 ומשהו שנה של יהדות סרקסטית לא היה איזה רש"י או רד"ק, שהיה בו בזמן גם אבא לדרדק, שיעיר על זה.
וכאן אנחנו מתכבדים להעביר את שרביט המדרש למרצה האורחת, הרבעצען נירית אום-קדם, שתחיה.
ותאמר הרבנית:
הפרשה עומדת בדמיון מביך לפרשות שלפניה. בפרקים הקודמים נתן אלוהים הוראות מדויקות ומפורטות, שעיקרן: כיצד להמחיש את קדושתו בזהב ובחומרים יקרים. מרכיבי המשכן עשויים בחלקם מזהב, בגדי הכוהנים עטורים אבנים יקרות… אלוהים ממחיש את עצמו עבור העם בזהב! אלוהים רוצה זהב! אחרי כל ההוראות האלה, פלא שבני ישראל עשו את החיבור בין אלוהים לזהב והשתחוו לעגל זהב? מה שהם לא הבינו זה קו דק מאוד (לפחות מבחינת תפיסתם הקו היה דק מדי) בין עשיית 'אביזרי משכן' מזהב לבין עשיית פסל מסכה מזהב. החיבור בין דת לחומרנות הגנדרנית הוא חיבור שנשאר קיים – ונשאר בעייתי.
סיפור העגל הוא מעין המשך, או וריאציה נוספת, של סיפור המבול וסיפור מגדל בבל. האנשים 'קופצים מעל לפופיק' וחורגים מתחומם, אלוהים מראה להם את מקומם בעונש )מציף את הארץ ומכחיד את הדור, הורס את המגדל, נוגף בעם כעונש על מעשה העגל) – ואז קובע תנאים חדשים לקשר בינו לבינם (מתיר להם לאכול בשר אחרי סיפור המבול, בולל את לשונותיהם "הפרד ומשול" אחרי סיפור מגדל בבל, קובע כי ייראה בדמות ענן, כלומר בדמות ויזואלית, אחרי מעשה העגל). התנאים האלה הם תמיד ממקום של ירידה רוחנית עבור האדם, שלא עמד בדרגה הרוחנית הקודמת, ומתוך ריחוק גדול יותר בינו לבין אלוהים:
* ביום היבראו – האדם הוא צלם אלוהים, לא פחות. זו דרגה גבוהה מאוד של קירבה לאלוהים.
* אחרי המבול – אלוהים מגדיר מחדש את הברית בינו לבין האדם יותר כברית של חסד ופחות כברית של שיתוף פעולה. אלוהים היה רוצה שהאדם יהיה צמחוני ורחום כלפי כל בעלי החיים, עכשיו הוא מתיר לו לאכול בשר ולחיות בברבריות המסוימת שלו, משל היה אחת החיות הטורפות האחרות, ובקשת-בענן הוא מבטיח שעקב חולשתו הוא סולח לו על כך.
* אחרי מגדל בבל – האדם אינו מסוגל להיות 'כולם כאחד' כמו אלוהים המונותאיסטי ולהישאר צנוע ומוסרי. האדם יהיה מפורד ומפולג ומסוכסך, מה שמומחש בבלילת הלשונות.
* אחרי מעשה העגל – האדם – הפעם מדובר בעם העברי – אינו מסוגל לעמוד בתפיסה המופשטת של אלוהים. מעשה העגל מוכיח שהוא עוד נוטה לעבודת אלילים, כלומר שהוא זקוק לדמות ויזואלית של האל. אז אלוהים משלים עם זה ברמה מסוימת (אם כי בנטייה הזאת הוא ימשיך לנסות להיאבק לאורך ספר מלכים.). אגב עגל – מעשה העגל מוכיח לכל מי שצריך את עוצמת ההשפעה המצרית על התפישה הרוחנית של העם.
אגב ספר מלכים – המלך הוא עוד פשרה גדולה. העם לא מסתפק בהיותו צאן מרעית האל, וזקוק לנציג גשמי וקבוע בדמות מלך "ככל העמים".
* ולבסוף, אחרי תום תקופת התנ"ך – התקשורת בין אלוהים לאדם יורדת עוד בדרגה כשאלוהים מתחיל להסתיר את פניו ולא מדבר עוד אל האדם.
ואדעך בשם – "לדעת" בתנ"ך יש שתי משמעויות: לדעת במובן של יחסי מין, ולהכיר. כשאתה מזיין מישהו אתה ממלא אותו ובאופן סמלי אתה מכיר אותו לפני-ולפנים. לזיין לא במובן השוויוני, אלא במובן שיש צד פעיל וצד סביל. בעולם המושגים של התנ"ך, אישה לא יכולה לדעת גבר והומו סביל לא יכול לדעת הומו פעיל. ולזיין זה גם משמעות של "לסמן", וכאן זה מתחבר עם עניין הידיעה בשם. לסמן מישהו או משהו = לתת למישהו, או למשהו, שם. להכיר מישהו לפני-ולפנים, לסמן אותו, מאפשר לך לתת לו שם. לאלוהים מותר לדעת אדם, למלא אותו, להכיר אותו לפני-ולפנים (לדעת מיהו ומהו), לקרוא לו בשם ולתת בו סימן. לאדם אסור לדעת את אלוהים, כמובן, זאת עמדה עליונה מדי מבחינתו. ולכן אלוהים לא נותן לנו לדעת את שמו.
אלוהים עושה זאת למשה. הוא יודע אותו, ואומר לאחר מעשה כי משה מוצא חן בעיניו. פניו של משה קורנות כשהוא יורד מההר, מהותו של אלוהים ממלאת אותו לאחר מעשה האהבה שנעשה שם למעלה עד שהיא קורנת ממנו. אדם וחווה כיסו את אבריהם המוצנעים לאחר שאכלו מתפוח הידיעה, ידיעת המין. עכשיו על משה לכסות את פניו בצעיף. הקרינה חזקה מדי עבור בני ישראל שלא נודעו על ידי אלוהים כפי שנודע משה.
ויקנח רבי רחביה ויאמר:
דבר ראשון, יש לציין את התנהגותו המתמיהה של משה, ששובר בזעם את לוחות הברית למראה העגל. מה זה ההשתוללות הזו? הרי אלוהים אמר לו מה קורה. לא שזה בא לו בהפתעה. יש להניח שהוא עשה את זה בכוונה, יעני דרמטיזציה של "תראו כמה אבא כועס", וגם כדי להראות להם שהוא אכן הביא איתו מה שאמר שיביא, ואז להגיד "חבל, חירבנתם את זה".
דבר שני, שימו לב לדינמיקה של בעל מכה ואישה מוכה שהולכת פה עם אדושם והעם. העם מביא לאדושם את הסעיף, אדושם מגיב באלימות והורג בו, ואחרי זה עושה כל הזמן בריתות חדשות, יעני הבטחות סטייל "מעכשיו הכל יהיה טוב, אני אוהב רק אותך, את יודעת את זה". אחרי שהעם עושה עגל, משה מגייס את הלוויים שמתפקדים כשוטרי המחנה וטובח איזה שלושת אלפים בני אדם, ככה בשביל להרוות את הזעם האלוהי. אחרי זה עושה איתם אדושם, לבקשתו של משה ש"מצא חן בעיניו", ברית חדשה עם הענן וכל זה, למה הוא רואה שבלי ייצוג ויזזיואלי של נוכחותו בקרבם זה לא יעבוד. לקח לנו יותר מ-3,000 שנה, אבל בסוף הבנו את הרמז והתחלנו להסתדר ללא חסותו המגוננת של המאהב האלים שלנו.
שיהיה לכם אחלה מוצ"ש שבעולם.
תגובות אחרונות