צריך להילחם על הזכות ליהנות מכדורגל
Posted 13 באפריל 2005
on:המשחק בין אינטר מילאנו ליריבתה העירונית מילאן במסגרת ליגת האלופות בכדורגל פוצץ אמש במצב של 0:1 למילאן, לאחר שהשופט פסל שער שוויון לזכות אינטר בדקה ה-70. להלן כמה הערות, שנמצאו חריפות מדי לטעמו של עורך הספורט בוואלה!:
1. היה גול. בואו נוציא את העניין הזה מהדרך. היה גול חוקי למהדרין ואפילו בתור אוהד מילאן היה לי חמוץ בפה שהוא נפסל. מאד מרתיח, אין ספק. עד שאינטר כבר מכניעים את דידה המפלצת, מרק הזה פוסל להם. אמא של הקריזה. אלא מה? שזה לא תירוץ לשום דבר.
2. הבעיה היא לא האוהדים הספציפיים של אינטר. אפילו ההוא שצורח בטריבונה, ואוהד במקרה את אותה קבוצה שאני אוהד, יהיה חייב להודות שגם למילאן, וגם לכל קבוצת צמרת באירופה (ובאיטליה לא כל שכן), יש קומץ משלה, ובו די והותר אידיוטים אלימים שהיו עשויים להמנהג באותה צורה. הבעיה היא בעצם זה שיש קומץ, והבעיה שאנחנו, הרוב הדומם, סובלים את קיומו של הקומץ.
אם כל אידיוט היה יודע היטב שברגע שיזרוק חפצים לתוך המגרש הוא יוקף מיד בעשרה או יותר אוהדים שפויים, שמסרבים בצורה שלווה (תקראו לזה התנגדות לא אלימה) לתת לכמה בבונים נמוכי מצח עם יותר מדי טסטוסטרון ופחות מדי חמצן במוח לחרב להם חוויה שעולה הרבה מאד כסף וזמן לא מבוטל, אז אולי אפילו בבונים נמוכי מצח וגו' היו מפתחים חוש שרידה בסיסי בנושא – שכן אם הם ינסו להגיב באלימות לדרישת שכניהם להרגיע, אז זה כבר עניין של הגנה עצמית. אנחנו הרבה יותר מהם, ואם אנחנו מוכנים לתת למיעוט של מאותגרים אבולוציונית לגנוב לנו את הכדורגל, אז פשוט לא מגיע לנו כדורגל.
יש כאלה שלוקחים את זה לקיצונות השנייה ואומרים, כמו מפכ"ל המשטרה משה קראדי, ש"האווירה במשחק כדורגל צריכה להיות כמו באולם קונצרטים". אז כמובן שגם זו יציאה אווילית, שמעידה על חוסר הבנה תהומי בתועלתו הנפשית של הספורט. אבל בין זה לבין הבהמיות האטומה של השלכת חפצים חדים ובוערים על ראשיהם של אנשים יש המון מקום באמצע לחוויית צפייה שיכולה גם להיות אינטנסיבית, יצרית ופורקת אגרסיות ועדיין לא לסכן אף אחד. מי שלא מסוגל למצוא את האמצע הענק הזה שיילך לחסום את איילון בשעת השיא או משהו.
3. עד הדקה ה-70 היה משחק טוב מאד בסן סירו. אחלה קצב, אחלה טכניקה, קצת קשוח מדי אבל ככה זה. בכלל היו בחודש-חודש וחצי האחרונים כמה משחקי כדורגל עצומים (הסופר קלאסיקו, לדוגמית), גם ברמה האירופית ואפילו, בשבועיים האחרונים, בארצנו המוזנחת. גמר גביע הטוטו היה משחק פצצה, דרבי הגביע בחיפה היה תענוג, וקבוצות כמו מכבי פ"ת ובני יהודה נתנו אף הן הצגות.
למה זה רלוונטי בדיון על מופע הבריונות שראינו אתמול בסן סירו? כי חשוב לזכור מה מונח על הכף, ושיש כדורגל מרנין חושים ששווה להילחם עבורו. סיפור קטן: את ישראל-צרפת ראיתי עם חבר טוב וזוגתו. כשהבבונים כחול-לבן התחילו לשרוק בוז למרסייז הצהרתי, בצורה בומבסטית משהו, שאני לא הייתי נותן שיעשו את זה לידי, והייתי מתעמת עם מי שהיה עומד לידי ועושה את זה. "אנחנו אתך לא הולכים למשחקים", אמרו שניהם. אז נכון שזה לא התפקיד שלי או שלכם לחנך את מטומטמי העולם. אבל מצד שני, אולי זה לא עניין של לחנך, אולי זה עניין של להגן על הזכות שלנו לראות כדורגל כמו בני אדם. אולי כדאי שכולנו נחליט שאמנם זכותו של כל אדם להוריד את עצמו לדרגת בהמה, אבל לא לידנו. אחרי הכל, אם אדם מתחיל לעשות את צרכיו באמצע היציע, או להפריע בדרך אחרת ליהנות מכדורגל, לא הייתם נותנים לזה לעבור בשקט, נכון? הביסטי בויז לימדו אותנו שצריך להילחם על הזכות ליהנות (you gotta fight for your right to party). אני מוכן להילחם. מה איתכם?
3 Responses to "צריך להילחם על הזכות ליהנות מכדורגל"

הרבה זמן. ועד אז מה? ניכנע? נשאיר את היציעים לבבונים? לא. כמו שאם תראה מישהו מרביץ לאישה או לילד אתה תתערב (או לפחות כך הייתי רוצה להאמין), כך גם כשמישהו זורק חזיז למגרש. מה הסיפור? מה כבר אמרתי? "על ידי לא מתבריינים". זה הכל.


רחביה, אם אתה מדבר על תגובה למצב — אני לגמרי איתך. אם אתה מדבר על *שיטה* (וחשבתי שלזה אתה מכוון בפוסט שלך — שיטה להתמודדות עם התופעה), הרי שאנחנו חלוקים. נכון, חינוך זו השקעה לטווח ארוך. אבל זה לא אומר שלא צריך להשקיע (והרבה) לטווח ארוך גם. חוצמזה, חינוך זה לא רק בי"ס אלא גם הסברה, דוגמה אישית, מסרים ו"שטיפת מוח" אינטנסיבית וקבועה שמכוונת לקבוצות יעד במטרה לשנות עמדות והתנהגות. להתערבות כזו יכולה להיות השפעה מיידית.

Comments are closed.
13 באפריל 2005 at 14:20
בתור שותף שלך כאוהד שרוף של מילאן, וכאחד שצרח לא מעט בסן סירו (וגם מול המסך), הרשה לי שלא להסכים עם הגישה של "האלימות הלא-אלימה" שלך. די ברור הרי שתגובה כמו שאתה מציע תלבה אלימות, ואולי אפילו חמורה יותר מכפי שהיא נראית כרגע.
התשובה לאלימות אינה באלימות או באמצעי אלים, כלומר, שימוש בכוח (או איום בשימוש בכוח). זו תשובה של אנשי צבא ומשטרה — שליטה באמצעות הפחד — אך לא של מי שבאמת רוצה להביא לשינוי *מהותי* בהתנהגות אוהדים.
ביליתי לא מעט באיצטדיונים שונים בעולם. ההתפעלות שלי היא מהקהל האמריקאי, שדווקא במשחק יצרי ואלים כמו פוטבול — עם יריבויות היסטוריות והרבה-הרבה יוקרה, כבוד וכסף על כפות המאזניים — מתנהג כמעט תמיד למופת: המון התלהבות, שירה, צעקות בעד ונגד, מחיאות כפיים, חיבוקים ומה-לא, אך אלימות היא דבר נדיר. זה לא בא בגלל פחד מהמשטרה או מעונש, אלא בעיקר בשל החינוך האמריקאי (שאנחנו לומדים מאד לזלזל בו) לתרבות אנושית אחרת.
במדינה מרובת אלימות כמו שלנו אי-אפשר לצפות שעל הטריבונות אנשים פתאום יתנהגו כמו קנדים מנומסים. השינוי צריך להיות בחברה ככלל ולהתחיל משינוי דרמטי במה שמכונה כאן "חינוך" ולמעשה הוא, בדרך-כלל, לימוד משמים בבתי-חרושת לציונים.
גם באיטליה, אגב, החינוך לנורמות התנהגות נאורות כמעט ולא קיים. מבחינה זו (ולא רק) האיטלקי הטיפוסי דומה מאד לישראלי הטיפוסי. חבל שזה לא בא לידי ביטוי גם בכדורגל.