איראן ניצחה?
Posted 7 באפריל 2007
on:נו, אז עושה רושם שבניגוד לספיקת הכפיים, איראן נשארה עם הזהו ביד – שחררה את החטופים ללא תנאי, ועכשיו מייבבת "תעשו גם אתם ג'סטה, מה יש??!"
אני מתקשה לראות מה בעצם ההישג הגדול שכולם קושרים לראשו של אחמדינג'אד.
איראן לא השיגה שום דבר – אפילו לא התנצלות פומבית מצד בריטניה. הם טוענים שנשלח אליהם מכתב. בריטניה מכחישה ובזה זה מסתיים. גם אם בריטניה הבטיחה להקל על איראן בנושא הגרעין והסנקציות, אין לאיראן יכולת לאכוף הבטחה כזו מרגע שהחטופים שוחררו. אז שוב: איפה פה ההישג?
אולי אנשים מתכוונים לזה שהאיש המעצבן הזה מטהרן הצליח לרדת מהעץ בצורה תיאטרלית ומסוגננת? אכן, על זה קשה לחלוק. אבל הוא ירד מהעץ. איראן קיבלה חזרה כמה סוכנים ודיפלומטים שלה שנעצרו? מחיר סביר ביותר, והעסק נגמר מהר מאד. אולי זה ההישג, שאחמדינג'אד השיג מהר יחסית את שחרור האנשים **שלו**.
אבל מכאן עד להגיד שבריטניה יצאה פארש, כמו שזועקים צהובונים מחד ושונאי בלייר משמאל מנגד, זה פשוט מגוחך. בריטניה טיפלה במשבר מהר וביעילות, נקטה קו תקיף אבל לא העלתה את הדיאלוג לטונים גבוהים מדי, ולא ויתרה על שום דבר משמעותי – את המחיר שילמה עבורה ארה"ב, שהתחילה בעצם בכל הדינמיקה של חטיפות מול איראן בעיראק. המחדל של בריטניה נעוץ בעצם החטיפה והצורה שהתנהלה, וגם בהנהגות הלא מרשימה של המלחים שלה. אני לא אומר שם, דרגה ומספר סידורי, אבל אפשר היה להראות קצת יותר זקיפות קומה גם בזמן שמשחקים את המשחק הילדותי של האיראנים.
יש כאן כמובן הצלחה מסוימת לאיראן. היא הוכיחה שאפילו הברית האנגלו-אמריקאית האדירה לא יכולה לדחוף אותה סתם כי בא לה. עצרתם לנו? נעצור לכם, ולא משנה בכלל שלעצור מלחים כי הם עברו בטיפה, לכל היותר, את קו הגבול הימי (בניגוד למעצר פרובוקטורים ומחמשי מיליציות בעומק המדינה) זו הגזמה פראית. השאלה, כמובן, אם יש לאיראן יכולת להשיב מידה כנגד מידה גם במקרה של הסלמה במעשי האיבה. עד כמה שידוע לעולם, לא ממש, למעט בקמפיין טרור. בגמביט החטיפה, היא ניסתה לרמוז בדיוק לכך. אתם אולי יכולים לתת לנו בראש בקונבנציונלי, אמרו האיראנים, אבל אנחנו תמיד נמצא דרך לבעוט לכם בביצים מלמטה, בתחמנות, או סתם בניצול של חוסר עירנות מביש שלכם.
אולי בעצם, ההצלחה הגדולה של אחמדינג'אד היא שהוא הצליח להוריד מהעץ במהירות את הקיצונים במחנה שלו, אלה שהוא לא לגמרי שולט בהם, אלה שעונים רק למנהיג הדתי הבלתי נבחר, חמינאי. אני לא רואה מישהו שיש לו מידע מוסמך על מידת מעורבותו או הסכמתו של חמינאי למהלך. צריך, לדעתי, לצאת מנקודת הנחה שהוא היה מעורב במידה מלאה, אבל יהיה מעניין מאד לגלות שלא.
אם היה מעורב, אז ההצלחה היא יותר של חמינאי, שהוכיח שבסופו של דבר, הוא מכתיב את המאורעות, הוא מסלים והוא מרגיע, ולא הנשיא הנבחר – אבל את זה ידע כל מי שעיניו בראשו.
9 Responses to "איראן ניצחה?"

שונרא, את והקומנטאר מסאלון שוכחים שבסופו של דבר הדמוקרטיות מתגלות יציבות בהרבה מהמשטרים הטוטליטרים. זה הוכח במלחמה מול אלה שהמציאו את השש בש ואפילו מול אלו שהמציאו את הגו, ובסופו של דבר יעבוד גם מול אלה שהמציאו את השחמט. התרגיל האחרון של אירן היה די עלוב, בסך הכל, ולא נראה לי שהרויחו משהו ממנו.


עזוב אם בלירר צודק או לא, אם הוא יצא טוב או לא, האיש הרס את הלייבור והפך אותה למפלגת מרכז עם נטייה קטנה שמאלה, במקום למפלגת שמאל אמיתית כמו שהיא הייתה צריכה להיות.


בסלון, והכל טוב ויפה, אבל מעבר ל"הם המציאו את השחמט" (לפני כמה אלפי שנים ובתרבות שונה לגמרי), אני לא רואה שום טיעון לניצחון איראני. אפשר לחזור ולהגיד שהם ניצחו עד שכחולים בפרצוף, אבל במה זה מתבטא? מי שמנצח לא נותן לצד השני את מה שהצד השני דורש, ואז אומר "עכשיו תורכם לעשות ג'סטה"
אבי – השאלה היא מה אתה רוצה, להיות טהור אידיאולוגית ולא להשפיע בגרוש, או לוותר קצת על הדוגמה לטובת המציאות ולהשפיע.
אילולי המלחמה בעיראק, בלייר היה נזכר בנשימה אחת עם דיזראלי וגלאדסטון כאחד מגדולי ראשי הממשלה בעתות שלום שהיו לבריטניה.


אני רוצה שמפלגת הלייבור תהיה שמאל פוליטי כמו מפלגות הסוציאל דמוקרטים ומפלגות העבודה בשבדיה, דנמרק, פינלנד, נורבגיה, הולנד ובלגיה. האחריות עליה היא אפילו כבדה יותר כי בבריטניה אין מפלגות שמאל רדיקליות יותר שיכולות להטות את המערכת שמאלה יותר כמו במדינות הנ"ל אלא רק את הליברלים הדמוקרטים שהם מפלגת אמצע קלאסית (בסגנון קדימה). מצבה של בריטניה לא טוב יותר מהמדינות הנ"ל שהזכרתי.


אבי צודק. ההפרטה בבריטניה היא מהמתקדמת ביותר באירופה, ומחירי המחייה שם הם מהגבוהים באירופה. מעבר לכך, אתם לא חושבים שזה קצת מוזר שדווקא מנהיג "שמאל" הוציא את בריטניה למלחמה בעיראק, והיה היחידי שהתייצב לצד בוש והאידיאולוגיה הנאו-קונסרבטיבית שלו, וזאת בניגוד לדעה של כל שאר אירופה? "השמאל" של בלייר קרוב הרבה הרבה יותר לימין האמריקאי מאשר לשמאל האירופי, שאמור להיות לו בן-ברית טבעי.


טוני קארון מטיים חושב שדווקא גם איראן הצליחה בסיפור הזה…
http://tonykaron.com/2007/04/04/theres-hostages-and-then-theres-hostages/


אבל הם שמאלה מהימין הדורסני שמייצגים הטורים וגם זה משהו – או שהיית מעדיף עוד עשר שנים של תאצ'ריזם – אפילו מרוכך נוסח מייג'ור?
אולי כדאי שתשאל את עצמך למה אין בבריטניה שמאל רדיקלי משמעותי. צריך להתחשב בטבעו של הגוף הפוליטי. אני שוב שואל: היית מעדיף שהלייבור יהפכו למפלגת מיעוט תמידית?


שזאת היתה קנוניה בין הבריטים והאיראנים
בריטניה הצטיינה תמיד במניפולציות ציניות
(גם בהסטוריה שלנו משולבות כמה כאלה)
או מה שנקרא במקומותינו לאחרונה: ספין
בקרוב נראה איך שניהם גם יחד הרוויחו מה"פרשה" המבויימת הזאת
חג שמח

Comments are closed.
8 באפריל 2007 at 2:08
או, במלים אחרות, היה קומנטר מוצלח בסלון.קומ שאמר את זה כבר, אבל אני מאמצת: איראן ניצחה וגם תמשיך לנצח, כי האופק שלה הוא יותר מעד-הבחירות.