התקציב (או – המציאות עולה על כל דמיון)
Posted 18 בנובמבר 2003
on:מאת זיו מגן
צ'מעו קטע. לפני כחודש וחצי (עדיין, פשוט חבל לפספס), עלה שר האוצר, אחד פטר קוסטלו, על פודיום אחד במסיבת עיתונאים אחת, מצמץ פעמיים, שתה קצת מים, והודיע ששנת התקציב שהסתיימה לה ביוני 2003 הותירה את קופת הממשלה בעודף (!) הגדול פי שתיים מהתחזיות (!!) ובסה"כ שבעה וחצי ביליון דולר אוסטרלי (!!!)
(או בתרגום פשוט "סליחה, טעינו, של מי הכסף הזה?")
תקראו שוב את הפסקה, לאט לאט, לא למהר ובלי תנועות חדות, זה לא צחוק, אני יודע. זה יותר מדע בדיוני ממאטריקס ויותר קשה להבין ממאטריקס שתיים.
אז אחרי שגם אני מצמצתי פעמיים וכמעט נחנקתי עם הקפה, שאלתי את השותף שלי לדירה, שגיחך לעצמו על הספה, אם זה מצב נורמלי. הוא אמר שלא, כי זה הרבה יותר ממה שהיה בשנים שעברו, אבל עודף יש תמיד, בטח, מה, לא אצל כולם ככה?
ואז התחיל כאן הרעש הציבורי במדינת הגמדים, וכולם נורא נורא כועסים על שר האוצר השקרן, הרמאי והאכזר, שרימה אותם בתחזיות ובגללו לא נתנו יותר כסף בתכנון התקציב של 2004 למערכת הבריאות בכלל ולרפואת הנפש בפרט, ולפיתוח הסביבתי ולי ולאשתי, ותוכנית הבוקר הכי פופולארית כאן הריצה קמפיין בן שבוע בו התבקשו הצופים הנאמנים לשלוח פקסים ואימיילים לאולפן ולהמחיש לשר האוצר במינוחים פרקטיים לאן הוא יכול לדחוף את העודף שלו.
אז הפעם לא צריך מנטרות ומדיטציות כדי לחוש בהבדל, אבל בכל זאת, הרשו לי להציף ולהאיר איזו נקודה קטנה שייתכן וחמקה מעיניכם בעצם הסיטואציה הפנטזיונרית הזו.
בואו ננסה לדמיין את המסלול הווירטואלי של הודעה דומה לזו אצלנו, שלב אחר שלב.
בואו נצא מנקודת הנחה לוגית פרדוכסלית ולפיה איכשהו, אצבע אלוהים, עוד ידו נטויה וגו', מסתיימת לה ישיבת וועדת הסיכום התקציבי של השנה שחלפה לה, ושמה למטה, מתחת לקו הסיכום האחרון, איפה שתמיד יש מספרים אדומים עם מינוס, יש משהו שחור כזה, לא במקום כזה.
עודף.
ואז, בואו נדמיין את אותו הנייר בדיוק יוצא מהחדר ומתגלגל לו במסדרונות הממשלה במסלול אזוטרי שכזה, בין תמונות של רבין ובגין ואריק, מתחת לדגלים ועציצי פלסטיק ירוקים, במורד מדרגות ומתחת לשולחנותיהן וחצאיותיהן של מזכירות ישישות, בינות לגלגלי עגלות התה, ומוצא את דרכו בסופו של עניין לפיו של שר האוצר ולמסיבת עיתונאים (ע"ע ציבור), וזאת מבלי שאף אחד ישים עליו יד בדרך, ישנה אותו, ינתב אותו, ו/או ינכס אותו.
מצחיק, נכון? מצחיק כמה שזה נראה לאוסטרלים (ואולי גם לאזרחים במדינות אחרות בעולם, מי יודע) הגיוני לגמרי ונורמלי לחלוטין שמישהו בממשלה שלהם יטרח להודיע להם שנשאר כסף למשהו.
ממש כאילו הממשלה נתונה לפיקוח האזרח והציבור. ממש כאילו היא שם כדי לשרת את האזרח, כמו בנק כזה, שמכניסים אליו כסף ומקבלים בחזרה בכל מיני צורות יצירתיות, מבלי לדאוג שמישהו עושה איתו משהו לא תקין או לא חכם או, רחמנא ליצלן, לא חוקי.
מצחיק.
מה, לא?
11 Responses to "התקציב (או – המציאות עולה על כל דמיון)"

מחיר המונופולים האמיתי: שקרים שמספרים באוצר
במסגרת המערכה שמנהל האוצר נגד המונופולים הכין המשרד מסמך ובו סקירה על הנזק שהם גורמים לנו. אז הנה סקירה משלנו, המונה את כל הטעויות וההטעיות במסמך. בסופה תמצאו מסקנה: המונופולים בישראל דווקא מפוקחים באופן לא רע בכלל
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2819162,00.html
מאת גדעון עשת


אמנם ביבי לא ישמח להודות בכך, אבל גם אצלנו יש עודפים פה ושם.
ביבי אוהב לתאר את כל אותן אימהות שמביאות חופשי ילדים בלי חשבון ולכן חייבים להראות להן מה זה, ולקצץ להן בקיצבאות. אבל הוא שוכח לספר לנו שבביטוח לאומי, שנה אחר שנה, יש עודף תקציבי בסעיף קיצבאות ילדים: שיבעה מיליארד שקלים ב-2003!
תאגיד חברות הביטוח 'אבנר', זה שמבטח אותנו ביטוח חובה, צבר 3.5 מיליארד שקלים עודף. זה לא בגלל שפתאום יש פחות תאונות, אלא חישוב שגוי של עלות ביטוח החובה הביא לכך שנשלם מעבר לנדרש. ההיגיון הבריא אומר שכעת יש להוריד את מחירי הביטוח בשביל לקזז את העודפים. אבל ביבי מעדיף להלאים את העודף ולהכניס אותו לתקציב המדינה בשביל לכסות את החורים שניבעו בו עקב ההטבות המפליגות שניתנות לעשירון העליון.


אבל זהו, שלא – הרחוק והבלתי נתפס בסך הכל משקף איך נראים הדברים כשהם עובדים כמו שצריך – אין לאוסטרלים שום נוסחת פלא שבגללה טוב להם, אלא להיפך – הם פשוט לא צוברים את נוסחאות החרא שאנחנו משום מה מצליחים להעמיס על עצמנו בארצנו הקטנטונת.
לא ערכתי תחקיר על מה קורה במקומות אחרים כמו ארה"ב או אירופה, (אולי רחביה יודע?), אבל אני בטוח שאוסטרליה לא חריגה עד כדי כך – אני בטוח שיש עוד הרבה מקומות בעולם שבהם, גם אם אין עודף עצום, לפחות טורח מישהו להודיע לציבור על עצם קיומו של עודף כשזה ישנו. זו הפואנטה – שהתרגלנו לחלוטין שיחרבנו לנו על הראש, עד כדי כך שכשמספרים לנו על מקום שבו הדברים פועלים כפי שהם אמורים לפעול זה נראה לנו בלתי אפשרי.
השאלה (ולא, אין לי תשובה) היא איך הופכים את כאן לשם…


אם נשים בצד רגע את הציניות שמקובלת במקומותינו, למה אתה משוכנע שזה באמת לא יכול לקרות בישראל?
הגיוני מאוד שתקציב מדינה יתברר כעודף או חסר – הרי מכינים אותו שנה מראש בהתבסס על הערכות של הכנסות והוצאות. כמובן שאצלנו העודף בדרך כלל שלילי – כמו שידוע לך, אנחנו משחקים במגרש טיפה יותר קשה מאוסטרליה.
עדיין, יש גופים שנמצאים בעודף (הזכירו כאן את הביטוח הלאומי ואבנר, נדמה לי שגם רשות השידור בתקופות מסוימות) על איזה בסיס אתה טוען שמישהו מסתיר את זה, או בכלל מסוגל להסתיר את זה? השקיפות (ובוודאי התקשורת) בישראל ממש לא נחותה מזו שבאוסטרליה.
אגב, כשתתאקלם קצת באוז, אני מאמין שתתחיל לשאול את עצמך איך חבורת הסטלנים הזו בנו מדינה מוצלחת למדי. או אז, אני ממליץ לך על על ביקור בקנברה – מדהים לראות כמה שהיא ותושביה שונים משאר אוסטרליה, ולדעתי זהו סוד ההצלחה של היבשת הזו: ארץ שמנהלים המוכשרים והחכמים שבבניה


הי, ניר – בוא נעזוב לרגע בצד את הצהרת המגרש הקשה שאני לא לחלוטין מסכים איתה (נושא לדיון אחר) – טענתי היא, שגם במקרים בהם יש עודף לגופים מסוימים, הסיכוי שמשהו מהעודף הזה יתורגם לשיפור תנאי המחיה של האזרח, הקלה במיסים או חס וחלילה החזרי מיסים הוא אפסי – כמעט באותה נשימה, ובדרך כלל הרבה לפניה, יסופח העודף הזה (כפי שהזכיר שחר למעלה) לטובת ה"תקציב הלאומי", "תקציב הבטחון" או אלף ואחת מפלצות אחרות שכבר מזמן אין בהן צורך במימדיהן המוגזמים.
אני לא מתיימר לדעת אם אכן מדובר בחורים שנוצרו על ידי "הטבות מופלגות לעשירון העליון" כפי שטוען שי, אבל אין לי ספק שלאן שלא הולכים העודפים האלו כשהם קיימים, לא מדובר באפיקים שתורמים במשהו לרוב האוכלוסיה, ושלמעשה, לרוב האוכלוסיה אין בהם כל שימוש, רק שאת האוכלוסיה, שהיא זו ששילמה ביוקר במשך השנה כולה כדי ליצור את העודפים האלה, אף אחד לא ממש שואל.
(ובנושא קנברה, שוב, מבלי לדבר על דברים שאני לא יודע עליהם – מה בדיוק שונה כאן? למה המוכשרים והחכמים שבבנינו לא מגיעים לכנסת? אולי הקריטריונים שלנו למוכשר וחכם לא נכונים, ובמקום לקחת "גיבורי" צבא לדורותיהם כדאי שנתחיל לקחת אנשים שמצוינותם נמדדת בדרכים קצת יותר פוריות?)


אהלן
תראה – המ שני אומר הוא: אתה לא מביא פה דוגמאות למקרים שהעודף נבלע, אלא מניח כמובן מאליו שככה זה קורה. ואני שואל "למה אתה מניח מראש שההתנהלות מושחתת?".
ושנינו יכולים לדמיין את שהתגובה של רוב מי שקורא את השאלה הזו היא משהו בנוסח "אתה לא יודע איפה אתה חי?" – זאת הציניות המובנת מאליה שבתוכה אנחנו חיים בישראל, ברחוב ובתקשורת. רק תראה איזה הבדל עצום בדרך שהחדשות מדווחות בישראל לזו שבאוסטרליה או ארה"ב
להיות איש ציבור בישראל משמעו להיות בחזקת אשם מראש, מטרה חוקית ורצויה ללעג של כל ילד בן 19 מגל"צ וילדה בת 23 מערוץ 2. אתה היית רוצה להיות בעמדה הזו? גם אני לא. אז מי נמצא שם? עומרי שרון ושמעון שבס.


ושוב שלום.
לא הבאתי דוגמאות כי כולנו מכירים אותן, ואתה בעצמך הבאת שתיים מהן. לזה אפשר להוסיף גופים כמו הסוכנות היהודית, מכבי (של הספורט, לא של החולים), עמותות דתיות וחילוניות למיניהן (ישיבות או איגודים הקשורים/לא קשורים למפלגות לפני/אחרי/במהלך בחירות) ועוד ועוד ועוד מקרים שפורסמו וכאלה שלא פורסמו. אחוז פרשיות השחיתות שמפורסמות אצלנו על ימין ועל שמאל מרמז, במידה מסויימת, על כמות גדולה יותר, יש להניח, של כאלו שלא מתגלות, ואני לא חושב שאפשר "להאשים" בזה את אנשי הציבור, כי הם רק מייצגים נורמה ציבורית, אלא שהם נמצאים באור הזרקורים (הסלקטיבי מאד לעיתים תכופות). אשמה לא רלוונטית כאן, והתחלתי, בקטע הראשון שכתבתי בסדרה הזו, בהתייחסות למעגל הזה שבו אנחנו חיים ולפיו "שחיתות" זה לא בסדר אבל "פרוטקציה" זה חיובי ורצוי.
ההבדל העצום בדרך שהחדשות מדווחות באוסטרליה בישראל לא מגיע יש מאין. נכון שהתקשורת פלצנית וסלקטיבית ורודפת סקופים, אבל היא כזו בכל מקום בעולם, ובכל זאת, הסקופים האלה מגיעים ממקום כלשהו, ואת מה שאתה מכנה ציניות אני מכנה שיגרה מזעזעת – ציניות היא התייחסות למשהו רע ונורמטיבי, לא רע וחריג. אם פרשת שחיתות היתה משהו חריג ובלתי רגיל, (כמו כאן), התגובה שהיתה מתעוררת בעקבותיה או אפילו בעקבות חשד לה היתה מזועזעת ולא צינית (שוב, כמו כאן, ע"ע הקטע השני שפרסמתי, בנוגע לגברת הנסון והחשד לשחיתותה).
אבל אתה יודע מה, אפילו אם נניח שאין שחיתות בכלל, או לפחות לא יותר מבמדינות אחרות בעולם (לא שזה הופך אותה ללגיטימית) – מבחינתי הבעיה החמורה הרבה יותר היא זו שדווקא נגעת בה בעצמך כשדיברת על נבחרי אוסטרליה – אנשי הציבור הנבחרים שלנו, ברובם המכריע של המקרים, הם אנשים בעלי רקע צבאי-בטחוני, שיונקים השקפת עולם שגורסת כי אסור לעולם "להזניח" את הצבא, את העמידה על המשמר, את הלוחמה ואת ה"ביטחון" או את ה"אינטרסים הלאומיים". אותם נבחרים נשארים מחוברים לאותם אינטרסים בחבל הטבור שלהם גם כשהם עוברים לתפקיד פוליטי כזה או אחר, ויוצרים מצב בו לנצח, עד כמה שזה תלוי בהם, לא יבוא אינטרס "אזרחי" או "סביבתי" לפני "לאומי" או "בטחוני", גם אם, בדומה להיום, הצורך בהם קטן בהרבה.
מי קובע שצריך לאבטח התנחלויות במקום להשקיע בחינוך? מי קובע שצריך לרכוש ארבעה מטוסים חדשים ולשמור על עליונות אווירית כשאף מטוס "אוייב" לא הראה את קצה חרטומו בשמי ישראל כבר שנים אינספור?
ושוב, אני לא טוען שאנשי הציבור עושים משהו שונה בתכלית ממה שנבחרו לעשות – אנחנו אלה שבוחרים אותם שוב ושוב על סמך אותם הקריטריונים, אנחנו אלה שממשיכים להגיד לעצמנו ש"יש דברים יותר חשובים מאיכות החיים" ואנחנו אלה שמטפחים את נורמת הפרוטקציה, הקומבינה וחיתוך הפינות.
אני רק טוען שזה לא צריך להיות ככה, אבל המציאות מדברת בעד עצמה – אני במיעוט. בגלל זה אני כאן.


הי זיו,
הדוגמאות שהבאתי הן של עודפים, והסברתי למה הגיוני וצפוי שיהיו עודפים. לא אמרתי שהעודפים האלו נכנסו לכיסו של מישהו. בכל מקרה – שחיתות ודאי שיש, וודאי שזה רע מאוד. נתנחם (נחמת טיפשים אולי) בכך ששחיתות קימת בכל מדינה, ישראל נמצאת סך הכל במקום סביר יחסית לשאר העולם.
מילה על אוסטרליה – היא רחוקה מלהיות גן עדן של מנהל תקין. בבורדרס הקרובה בודאי תמצא ספרים על התקופה המושחתת בקווינסלנד, לי זכורות התמונות המזויפות שהציג ג'ון הווארד בנושא הפליטים שנתפסו בים ונזרקו לוומרה, ואני מבטיח לך שזה לא נגמר שם. ארה"ב נגועה עוד יותר בשחיתות, כמו שרחביה מראה כאן כל הזמן. למה התקשורת שם בכל זאת לא צינית כמו בישראל? אולי כי הם יודעים שמרירות בדרך כלל לא מועילה לשום דבר, אולי כי עיתונאים שם עוברים מסלול קצת קשה ומבגר יותר עד שהם מגיעים לדבר מול כל האומה, ואולי כי יש שם קשת דעות רחבה יותר בתקשורת וכתוצאה מכך דיון אמיתי במקום תחרות קיטורים.
לגבי הרקע שממנו באים רוב נבחרינו, ולגבי "מי קובע ש…" – אתה קובע. אם אתה כאן, יש לך אפשרות להשפיע. אתה לא חייב להיות פוליטיקאי. בקטן, בשיחות עם חברים – אני אישית יודע שהשפעתי על הצבעה של אנשים שקרובים לי. ואגב, אתה ממש לא במיעוט. אני מבטיח לך שחוץ מעסקנים ומקושרים למיניהם אף אחד לא הצביע ליכוד (או מפלגה אחרת) כי רצה ממשל קצת יותר מושחת. רוב האנשים, שמאלנים כימנים, רוצים מנהיגים ישרים.
זכותך לחיות היכן שאתה רוצה, אתה לא חייב לתת תירוצים לאף אחד. גם אני חשבתי פעם לחיות בניו זילנד. בכל זאת, תודה שקצת משונה לגור שם ולהיות כל כך מעורב רגשית במה שקורה כאן, לא?


הי, ניר.
קודם כל מחמאה קטנה – תענוג להתווכח איתך, אולי בגלל שאתה באמת נקי יחסית מהציניות השגורה בדרך כלל בוויכוחים ותגובות מהסוג הזה.
בנוגע לאוסטרליה – היא אכן רחוקה להיות גן עדן של מנהל תקין, אבל הרבה יותר קרובה לזה, לדעתי, מארצנו הקטנטונת.
על התקופה המושחתת בקווינסלנד שבה אני גר סיפרו לי, ג'וני שלנו באמת רחוק מלהיות מלאך, ועוד כהנה וכהנה.
ממש לפני כמה שבועות, אגב, העלו האשמה חמורה כנגד שר ההגירה, שאמנם לא מקבל שוחד, אבל "נשען" על קהילות שונות כשהוא רוצה להשיג מהן משהו כשהוא רומז קלות על כמה יהיה נחמד או פחות נחמד אם יתן יותר וויזות או פחות וויזות השנה.
ושוב, ההבדל המהותי הוא שכשזה קורה כאן יש רעש ציבורי אותנטי ולא ציניות, ושיש רצון אמיתי לשנות משהו (ועובדה שקווינסלנד של היום רחוקה מאד מקווינסלנד של פעם – נראה כאילו אוסטרליה התחילה בנקודה דומה לשלנו, אבל טרחה להשתנות).
בנוגע לארצות הברית אני לא יודע הרבה, יגיד אולי רחביה, אם הוא קורא את השרשרת, איך מתנהגת שם התקשורת? האם צודק ניר ואין ציניות אלא בעיקר דיונים ענייניים בעיתונות?
בנוגע למי קובע, אתה צודק בהחלט, אלא שזה לא רק אני קובע, זה הרבה "אניים".
מדובר ברוב העם שבתוכו אני יושב, ואני לא נותן תירוצים, אני מסביר – אמרתי שהמציאות קובעת שרוב העם לא חושב כמוני, לגיטימי לחלוטין, והוספתי לסיכום ש"בגלל זה אני כאן".
ואני מוסיף ואומר שכמו במערכת יחסים עם אהוב או אהובה, כל אחד קובע לעצמו את הרף ואת הנקודה בה הוא אומר "מספיק ודי, ניסיתי להגיד לה שאפשר גם אחרת, היא בוחרת שלא להשתנות, זכותה, ועכשיו אני מפסיק לסבול "למענה ולמען מערכת היחסים" ומתחיל לחיות למעני. או במילים אחרות, כל אחד קובע עבור עצמו היכן עובר הגבול בין הקרבה למען עתיד שיהיה, אולי, טוב יותר ובין מזוכיזם חסר תועלת.
זה תופס באחד על אחד של מערכת יחסים אינטימית או חברתית וגם באחד על הרבה של מדינה ואזרח.
זה לא אומר שמהרגע שהתגרשתי/נפרדתי הפסקתי לאהוב. אני וגרושתי חברים טובים, אוהבים מאד הרבה דברים זו בזה ולהיפך, מעריכים מאד את כל אשר נתנו זה לזו ולהיפך, אבל החלטנו שלא לחיות יחד כי אנחנו לא מתאימים זו לזה ולהיפך. זה לא אומר שאנחנו לא אומרים זה לזו כשנראה לנו שמשהו שאנחנו עושים לא ממש מועיל לחיינו. היא ממשיכה להגיד לי שאני סטלן מידי, אני ממשיך להגיד לה שהיא יורדת על עצמה מידי, רק שעכשיו זה הרבה פחות כואב לשנינו ולא כרוך במריבות.
לא נראה לי משונה כל כך, דווקא נראה לי הרבה יותר בריא מלהישאר ולסבול ולנסות לכפות את דעתי או, לחילופין, לסבול מכך שהיא אינה מקובלת על הצד השני. מכאן ועד להתעלם החל מאותו רגע מקיומה ו/או להפסיק לכאוב את איך שהיא מתנהגת לעצמה עוד רחוקה הדרך, רק שעכשיו זו מעורבות רגשית מתוך אהבה ו/או געגוע ולא מתוך סבל אישי, מה שהופך אותה לנסבלת הרבה יותר.
(אגב, מה הקשר בין ליכוד ומערך, ימין ושמאל, לשחיתות? דווקא נדמה לי שהפוליטיקאי היחיד שכולם מסכימים שהוא ישר כסרגל הוא בני בגין, לא בדיוק שמאלני מובהק…דיברתי על ימין ושמאל בהקשר של צבא ובטחון כנגד איכות חיים ואינטרס סביבתי, לא בהקשר של שחיתות)


אני לא בטוח שבתקשורת האמריקאית יש קשת דעות רחבה יותר. נהפוך הוא. כלומר, כן, כל פלג ופלח יכול להוציא עיתון משלו, אבל אם אנחנו מדברים על תקשורת המיינסטרים אז לאו דווקא.
לגבי בגרות של עיתונאים – אולי. גם לא בטוח. גם שם יש הרבה וונרדרקינדר שמפליצים לפני שלמדו להשתמש בסיר.
ולגבי הידיעה שמרירות לא מובילה לשום דבר – שוב, אני לא בטוח שזה העניין. אולי זה חוסר יכולת להתמודד עם מציאות לא נעימה, אז פשוט מחליקים עליה.
אבל מצד שני, אולי אתה כן צודק. 🙂

Comments are closed.
18 בנובמבר 2003 at 5:54
שאני בוכה פה מייאוש.
לפחות עד עכשיו חשבתי ש"ככה זה". בכל מקום. בכל זמן. לממשלה אין מספיק כסף לצרכי האזרחים, ככה טבעי.
גם בעניין הזה אנחנו נדפקים?
אבל אוסטרליה רחוקה. רחוקה כמו הירח ומובנת ממש כמוהו.