מערכת המשפט בין חושך לאור
Posted 30 בדצמבר 2010
on:- In: כללי
- 3 Comments
מערכת המשפט רשמה השבוע שתי נקודות קיצון, אחת לשבח ולתהילה ואחת לגנאי ולבוז. נתחיל בחדשות הטובות:
כבוד אנסי הולך לכלא. אין אפשרות אחרת. בית המשפט לא יכול לדחות בצורה מוחלטת כל-כך, אחת לאחת, את כל טענותיו של הנאשם, להרשיע אותו בשני סעיפי אינוס, שני סעיפים נוספים של תקיפה מינית, וכן בשיבוש הליכי משפט, לקרוא לו שקרן במפורש, ולא לשפוט אותו למאסר של כמה שנים טובות. זה יהיה נלעג עוד יותר מתנודות היו-יו של הפרקליטות, שהכינה טיוטת כתב אישום על אונס, ואז ניסתה לסגור עם קצב עסקה מופחתת במידה שערורייתית, ואז חזרה לאישום באונס רק בלית ברירה, אחרי שהאידיוט ויתר על האפשרות שנתנו לו לצאת מזה כמעט ללא פגע.
מישהי בפייסבוק אמרה לי היום שהיה נדרש לשופטים אומץ רב יותר שלא להרשיע. אולי יש בזה משהו – נוכח הררי הראיות, אולי בעצם מדובר היה בחוצפה ולא באומץ לו היו עושים כך – אבל גם להרשעה כה חד משמעית דרוש אומץ. אומץ להרשיע לא רק את קצב, אלא את כל מי שנתן לו להגיע רחוק כל-כך, כולל את הפרקליטות שכמעט נתנה לו, כאמור, לחמוק מעונש.
בכל מקרה, ההרשעה מסמנת יום שמח, ולא כמו שאמרו כמה יום עצוב למדינת ישראל. השררה, מטבעה, מושכת אליה סוציופתים ונבלות משלל סוגים. כמו העניים, הם תמיד יהיו עמנו, לפחות כל עוד לא תחול אבולוציה מאד רצינית בטבע האנושי. האתגר היחיד שנותר לנו הוא לתפוס אותם בקלקלתם, ולהענישם. זה מה שעשה בית המשפט ויותר מזה אי אפשר לבקש. זאת אומרת, אפשר הכל, אבל לעזור זה לא יעזור.
אז זה היה האור. החושך בא שלשום, בעת שבית משפט אחר, נמוך יותר בערכאתו למרבה השמחה, החליט להפוך עניין מנהלי להצהרה פוליטית – הצהרה של דיכוי ומשטמה. נורי אל-עוקבי, תושב לוד ופעיל בולט לזכויות הבדואים בישראל, מנהל מוסך ברחוב החשמונאים בלוד זה למעלה מארבעים שנה. יש לו אישורים מהמשטרה, מכבי האש, המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הפנים שהכל במוסכו תקין ועומד בדרישות השונות. מה שאין לו זה יחסים טובים עם העירייה, אולי בגלל שהעירייה נוטה להרוס את בתי הערבים בעיר ונורי, שכבר גורש פעם אחת מאזור הולדתו שבנגב, קצת רגיש לעניין. אז העירייה משחקת איתו במשחקי ניירת, פעם מעניקה רישיון ופעם שוללת. וכך הגיע נורי אל-עוקבי לבית המשפט בעוון המעשה הנורא של המשך ניהול מוסכו למרות החלטתה השרירותית של העירייה להפקיע את רשיונו.
נורי לא נורא התרגש, וכבר סיכם עם התביעה על שישה חודשי עבודות שירות, אותם היה אמור להעביר בעבודה בבית תמחוי ברמלה. אבל לחרפת השופט זכריה ימיני זה לא נראה. אז הוא דחה את עסקת הטיעון והטיל על אל-עוקבי חודש אחד נוסף של מאסר, כדי למנוע אפשרות להמיר את העונש בעבודות שירות. בנוסף הטיל חרפתו על נורי האמיץ קנס של ארבעים אלף שקלים, או ארבע מאות ימי מאסר תמורתם. היות שחרפתו יודע שאין לאל-עוקבי ארבעים אלף שקל לשלם, הוא בעצם גזר עליו ביודעין 20 חודשי מאסר בפועל. וכדי להסיר ספק באשר למניעיו, הודה בהם חרפתו בגלוי, וציין בהערות גזר הדין שהוא עושה זאת "כדי להעביר מסר לפזורה הבדואית". גם לעיכוב ביצוע גזר הדין סירב השופט הגיבור, אלא אם כן יפקיד הנאשם 30 אלף שקל. היות שגם סכום לא היה מצוי בידו, הובל אל-עוקבי מיד למאסר.
השימוש במשפט הפלילי והאזרחי בכדי להטיל אימה על מתנגדים פוליטיים מוכר יותר ממשטרים קצת יותר אפלים משלנו, כאלה שעוד פחות משתדלים להיראות דמוקרטיים. בבלארוס זה ספורט לאומי, וברוסיה רק לאחרונה עשו את זה שוב לאיל הנפט מיכאיל חודרקובסקי. קיים חשד רציני שבשבדיה עשו את זה, בלחץ אמריקאי, למייסד ומפעיל ויקיליקס, ג'וליאן אסאנג'. אבל גם במקרים אלה עדיין מעמידים פנים שהחוק שלכאורה הופר הוא בראש מעייניה של מערכת המשפט. האמירה שמחמירים בדינו של אדם במשפט בעניין מנהלי כדי להרתיע אותו מפעילות פוליטית מייצגת, לפחות בישראל, שיא חדש של חוצפה ושלב חדש במלחמה נגד כל שמץ של דמוקרטיה וזכויות אדם בה.
כפי שאמר לי יוסי שליו בטוויטר, ייתכן שצריך להודות לחלאה בגלימה על שהיה כה גלוי לגבי מניעיו, שכן אם בית המשפט במחוזי שידון בערעורו של אל-עוקבי יהיה אמיץ דיו להודות בסרחונו של חבר בגילדת המשפט כפי שהיה מוכן לחשוף את ערוותו של נשיא לשעבר, הרי שהחלאה בגלימה הושיט לאל-עוקבי ניצחון בטוח מן הצדק בערעור. השאלה היא כמה זמן תצליח המערכת להשאיר את נורי הגיבור בכלא עד שזה יקרה. לפחות אין להם עכשיו שביתת פרקליטים להסתתר מאחוריה – אלא אם כן יתברר במהירות שיא המובן מאליו, דהיינו שהאוצר, שסירב לחתום על העיסקה שסיימה את השביתה, גם לא יעמוד בה, ולכן העיסקה השביתה תחודש – ואז, אם כך יקרה, בניגוד לכל מיני אחרים שרצחו או אנסו או התעללו מינית בילדים, הוא כמובן לא ישוחרר רק בגלל שפרקליט לא הגיע לדיון
לסיכום, עם כל השמחה על פסק הדין נגד אנסי, נראה שאין מנוס מלהחיל על פסק דין זה את דבריו של סיק-בוי מ"טריינספוטינג", ולאבחן זאת כ"nothing more than a blip in an otherwise uninterrupted downward spiral", ובעברית: לא יותר מהבלחה במה שמלבד זאת מהווה סחרור בלתי מופרע כלפי מטה.
3 Responses to "מערכת המשפט בין חושך לאור"

[…] This post was mentioned on Twitter by ygurvitz, Amitai Sandy and others. Amitai Sandy said: RT @DenaShunra: רחביה ברמן מבדיל בין חושך לאור. שאתם לא תצטרכו. http://bit.ly/gxx3Mn פוסט חשוב. […]


יום הרשעתו של קצב באונס הוגדר ע"י רוב התקשורת, כמו גם ע"י חלק מהפעילות הפמיניסטיות, כיום חג.
את יום החג הזה, אם אפשר להגדירו ככזה, חייבים אזרחי ישראל דווקא למשה קצב עצמו. הוא אשר ביטל את עיסקת הטיעון המעידה כאלף עדים על התנהלותה של הפרקליטות בענייני טיפול בנפגעות תקיפה מינית. יוסי דר ביטא זאת באופן החד והברור ביותר ברשימתו 'ומה העונש של מני מזוז'?
"כפסע היה בין משה קצב, שהורשע היום בשני מעשי אונס ושאר מעשים מגונים, לבין הרשעה על ליטוף בברך".
http://yossidar.wordpress.com/2010/12/30/%d7%95%d7%9e%d7%94-%d7%94%d7%a2%d7%95%d7%a0%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%9e%d7%a0%d7%99-%d7%9e%d7%96%d7%95%d7%96/
התקשורת עסקה כל כולה באינטנסיויות בעסקת הטיעון לא בהקשרה הבלתי מוסרי, אלא דווקא בצדה התועלתי, או בהיבטים הפסיכולוגיים של דחייתה ע"י קצב. רביב דרוקר, ערוץ 10, טען כי קצב עשה את טעות חייו כשלא קיבל את עסקת הטיעון. גם ג'ורג' קרא התייחס לכך בדבריו, וקבע כי קצב הימר כשדחה את עיסקת הטיעון. עוד לא מצאתי את הציטוט המדוייק, אך ברור כי במקום לבוא בדין ודברים עם מני מזוז, ועם שאר התומכים בעסקה המפקפקת, דרוקר ושאר פרשנים, קרא ושאר שופטים ופרקליטים, לא הפנימו את הדברים החשובים מעין כמותם שצויינו ברשימתו הזועקת לשמיים של יוסי דר.
הנה ג'ורג' קרא, מתוך 'הארץ':
"לדברי קרא, בהחלטתו שלא לקבל את עסקת הטיעון, טרף משה קצב את הקלפים. לדברי קרא, הנאשם הצטרף למערך ההאשמות והההשמצות. הוא קבע כי טענות האליבי של קצב הופרכו ואמר כי מי שדיבר בשני קולות, אינה הפרקליטות אלא הנאשם קצב עצמו. עוד אמר השופט קרא, כי בהתנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, לא נפל פגם".
לעומת אלו, ביוסי דר עצמו אין לחשוד באינטרסים זרים. אך גם הוא, כמו השופט קרא, השתמש במושג "הימור" לתיאור דחיית עסקת הטיעון. למתלוננות לא ניתנה הזכות להמר – להביע את הסכמתן בקבלת או בדחיית עסקת הטיעון. נדרש היה להגיש בגצ בעניין זה, וגם הוא נדחה. את הנאשם באונס לעומת זאת, כן שאלו.
כאן אין טעות, גם לא הימור. ישנה כאן הפקרת המתלוננות, כמו גם הפקרת אלה שלא תתלוננה בעתיד בעקבות התנהלות הפרקליטות, עקב פרקליטים מסוגו של מני מזוז המתעצלים לעשות את עבודתם ומועלים בחובתם המקצועית, האזרחית והמוסרית.
הפרקליטות מעלה בתפקידה, התקשורת מעלה בתפקידה, וכך גם כל מי שממהר לחגוג את ה"נס" הזה – "טעות חייו" של אנס. אילו שמע בעצת עורכי דינו היה קצב מואשם "רק" בעבירות פחותות בהרבה ממה שהואשם בפועל.
לקצב אמנם אי אפשר "להודות" על חלקו בהגברת המודעות, אך עד שלא ימוצה הדין גם עם מני מזוז ועם שאר הפרקליטים אשר תמכו בעיסקת הטיעון הזו, כמו גם בהרבה עיסקאות טיעון מפוקפקות לא פחות ממנה, המודעות הציבורית תתמקד ב"נס" ותהלל את בתי המשפט בישראל על עשיית משפט צדק.
את יום החג המפוקפק הזה, יום חגו של המשפט הציוני-דמוקרטי, יחגגו נורי אל עוקבי, יונתן פולק, אמיר מח'ול ורבבת אסירים ועצירים המכונים "בטחוניים" בפי מערכת המשפט הציונית בתוך כתלי בית הכלא. האנס משה קצב לעומת זאת, ייכנס למכונית המפוארת ונהגו האישי ייקח אותו לביתו המפואר, שם ימתין עד להכרעת בגצ בעניינו.

30 בדצמבר 2010 at 22:17
צריך ועדת חקירה למחדל איך המליכו על ישראל חדל אישים כזה, איש בזוי וחלול שלבסוף התברר שהוא גם אנס.