להחליף שלטון? הבעיה היא המשטר
Posted 16 ביולי 2012
on:הטור הזה לא נכתב בגלל משה סילמן, שלפני הכל אאחל לו, בשעה זו שהוא נאבק לפי דיווחים על חייו, רפואה שלמה וגם פרנסה. הטור הזה החל להיכתב אצלי בראש הרבה קודם, בעצם מתחילת עונת המחאה הנוכחית, אבל אין לכחד שמעשהו המזעזע של מר סילמן דרבן להעלות את הדברים על המסך.
נתעלם לרגע משלל הטוקבקיסטים ובעלי הטור למיניהם שכבר החלו לזרזר שסילמן אשם בתוקפנות נוראית, ש"אולי נפטרנו בזול מפרזיט" וש"עכשיו הוא יקבל 80% נכות מבט"ל וככה בכלל ייצא מורווח" (והו, הלוואי שאפשר היה פשוט להתעלם מהם). בניכוי אלה, הרי שהתגובה הרווחת (לפחות אצלי בפיד), מעבר כמובן לזו הרגשית והנחרדת, עסקה בעיקר בכך שזו "עוד הוכחה שביבי צריך ללכת הביתה"
ובכן, היות שמובטחני כי קוראיי הנאמנים (ואפילו המזדמנים) לא יחשדו שיש לי ויכוח כלשהו עם האמירה דלעיל, ארשה לעצמי לומר שבמקרה של סילמן – ושל רבים מאד וטובים כמוהו – זה לא שייך לביבינוקיו, וגם לא לבובת שר האוצר שטותניץ. כמובן שמדיניותם של אלה רק מחריפה את הסבל, אבל זה לא שייך.
מי שמאמין שהחלפתו של ראש הממשלה המכהן בכל אדם שיש לו או לה ולו אחוז סיכוי להתמנות במקומו (כן, כולל 'היי זאת שלי') תשנה את המצב באופן מהותי שוגה באשליות קשות. במקרה של סילמן, לדוגמא, מדובר בתוצאה של שיטות הפעולה של המוסד לביטוח לאומי שהוטמעו בו עוד בימי מפא"י הקשוחים, בהם עצמאים נחשבו לאויבי החברה ולעושקי הפרולטריון.
שום ראש ממשלה אינו יכול סתם כך לשנות זאת. וגם חוק כשלעצמו לא יעזור. צריך ראש ממשלה ושר אוצר שמוכנים ללכת למלחמה בפקידי האוצר (על זה ועוד שלל דברים אחרים), צריך למנות מנכ"ל ביטוח לאומי שמתמנה בידיעה שתפקידו לבצע מהפכה אדירה במוסד, וצריך בנוסף לכל אלה גם חקיקה מתאימה. מי שרואה את שלי, מופז, יהיר לפיד או כל אחד אחר מימין לדב חנין (שהוא, כמובן, חסר כל סיכוי להיבחר אפילו כשר, לא כל שכן ר"מ) עושה אפילו חלק מזה חי בלה–לה–לנד.
בדרך כלל, בדמוקרטיה, חלק גדול מהעוולות והבעיות ניתן, להלכה לפחות, לתיקון באמצעות הקלפי. בישראל, שהיא דה–כמו–קרטיה, זה כבר הרבה מעבר לזה. החלפת השלטון לא תעזור במאום. יש להחליף את המשטר.
לא, זו אינה קריאה לביטול הציונות. אני, ואת זה אולי קשה יותר לקלוט מקריאה חטופה בכתביי, דווקא בעד מדינת לאום עברית. אני אמנם חושב שאיחרנו את הרכבת להציל אותה, אבל הטור הזה לא עוסק בסכסוך, אז נעזוב את זה לפעם אחרת. לא מדובר גם בקריאה לצאת לרחובות ולהתחיל לירות חלילה בנציגי המדינה.
אז מה כן? האמת שיש לי רעיון מוצק, אבל לצערי לא מצאתי מי שירוץ אתי עליו. לא שאני מאשים אותם – ייתכן שבסירובם הצילו אותי מעצמי. בכל מקרה, בעוד שאני מוכן להסתכן למען המאבק ואפילו להישיר רומח אל טחנות רוח או להסתער כמעשה הפרשים הקלים, אני לא מוכן להיות זה שצועק "אחריי" ומגלה שהוא רץ מול פלאנקס האויב לגמרי לבדו. גם לי יש ילדים שצריכים את אבא שלהם יותר משהם צריכים שהוא יציל את מדינת ישראל – במיוחד שלאבא שלהם יש אזרחות אמריקאית. בנוסף לזה, אני גם חייב לומר שאני ממש לא רואה בעצמי מנהיג אידיאלי לדבר שכזה. יש לי, כמו שאמר החכם לי קאו, פגם קל באופיי. או כמה.
ואם נחזור לעניין: השילוב של חוק ההסדרים המתועב, תקנות שעת חירום הפשיסטיות וירושות נוספות מהכיבוש הבריטי כמו "פקודת המסים: גבייה" שמאפשרת למדינה להחרים לנו את כל רכושנו בלי אפילו לעבור בבית המשפט לצורך זה, הופכים את מה שמכונה "הדמוקרטיה הישראלית" לבדיחה עלובה.
המדינה הזו, שחוקיה ודרכי פעולתה הורכבו טלאי על טלאי, ובמקרים רבים באופן ומתוך כוונה אנטי–דמוקרטיים במהותם, הורגת אותנו הן במדיניות החוץ–ביטחון שלה והן במדיניותה הכלכלית. היא עושה זאת מבחירה, מתוך שיטה, ושום דבר לא ישנה אותה חוץ משביתה איטלקית של הפראיירים – לא אלה שמתעקשים להמשיך לשרת בכנופייה ששולפת ילדים ממיטותיהם בשלוש בבוקר, אלא אלה שסתם עובדים, משלמים מסים, מייצרים למדינה את ההייטק שהיא נורא אוהבת להתגאות בו ופשוט רוצים לחיות כמו בני אדם. המדינה ומנגנוניה הם האויב הכי גדול שלנו והסכנה הכי גדולה לשלומנו. הם ולא החמאס. הם ולא חיזבאללה. הם ולא הגרעין האיראני.
זה שרוב העם עדיין מסומם, מפוטם ומבוהם מכדי להתנער מחרגונו ולעלות על הבריקדות אינו סיבה שאנשים שכן מבינים את חומרת המצב לא יעשו מעשה. אף מהפיכה גדולה בהיסטוריה לא הותחלה על ידי רוב העם. לא הצרפתית, לא הרוסית, לא הסינית ואפילו לא מהפכת הקטיפה וכיוצא בזה החלפות משטר פחות עקובות מדם. תמיד חייב להיות קאדר מהפכני שימשוך את העסק קדימה, שידליק את הניצוץ הראשון.
ואל חשש – אם אכן ייעשה מעשה ויהיה לי למי להצטרף במרי אזרחי מוכרז שכזה, הרי שכמו בכל מהפכה מוצדקת, שלטון הרשע ייתן לנו בעצמו את הניצחון. במיוחד אם נקפיד על מרי אזרחי לא–אלים, הוא כבר יהפוך אותו (למרבה הצער, אבל באופן די בלתי–נמנע) לאלים, גם אם רק מצד אחד, וזה בסופו של דבר יעיר גם את הישנים. ועל כולנו, או אפילו רובנו, או גם מיעוט גדול מספיק – הם לא יכולים. השאלה היא רק אם אנחנו רוצים. לי, כאמור, יש גם אופציות אחרות. לא שהן נראות מי יודע מה מפתות בימים אלה, אבל נראה שהנשר ימשיך לדאות גם אחרי שהצבי מוכה הכלבת יתקע סופית את קרניו בעץ.
6 Responses to "להחליף שלטון? הבעיה היא המשטר"

אני מסכים לגבי הבעיה, אבל לא לגבי הפתרון. הבעיה היא אכן בכל הרבדים של הממשל, ולכן לא חשוב במי נבחר. גם בארה"ב, הרוב המכריע של פקידי הממשל היו שם גם בימי בוש, כך שאפילו אם אובמה הוא שה תמים (ואני בספק), אין לו מי יודע מה השפעה בשטח.
הפתרון, לעומת זאת, הוא חמקמק יותר. נגיד שנעלה על בריקדות, או נשבות, או כל צורת מחאה אחרת, ו"הם" ייכנעו. מה נרצה "מהם" בדיוק? הבעיה עם "עולם חדש עד היסוד נחריבה" מודגמת מצויין בסרטו של וודי אלן "בננות" (אחרי שהמהפכה מצליחה).
היכולת להפיל את המשטר הקיים לא מבטיחה את היכולת להקים מערכת טובה יותר. הכיוון ההפוך דווקא עובד. לדוגמה: האינטרנט הפך מגחמה של גיקים הזויים למרכז התרבות והכלכלה של העולם המודרני תוך שני עשורים, בגלל שהוא עובד טוב יותר מכל מיני דברים שהיו לפניו.
איך זה קשור לפוליטיקה? במקום להחליף את המנגנונים הקיימים בוואקום (אותו ימלאו רודפי שררה, כמו תמיד) אנחנו צריכים להתמודד עם המערכות המסואבות הקיימות בעזרת גופים כמו המשמר החברתי, שייצגו אותנו לא רק מול הכנסת, אלא גם מול בט"ל, בנקים, ספקי תקשורת, וכו'. התהליך בין השלב שבו דופקים אותי ועד השלב שבו אני ומאה כמוני מגישים תביעה ייצוגית שממומנת מתרומות צריך להיות הכי קצר ונטול כאבים שאפשר. אין לי מושג איך גופים כאלה צריכים להיות מאורגנים, אבל כמה שיהיו יותר ניסיונות התארגנות כאלה, הברירה הטבעית תגרום למוצלחים יותר לשרוד, ואפילו לשתף פעולה ביניהם (כמו שקורה באינטרנט).
יש הרבה מה לעשות: צריך אנשי מקצוע שיקראו ויסכמו זיליוני עמודים, ויופיעו במיליוני ישיבות של וועדות. אנחנו לא טייקונים שיכולים לשלם על כל השעות האלה, אבל אנחנו הרבה אנשים, עם הרבה מקצועות, ויש לנו יותר זמן לתרום ממה שטייקון היה יכול לקנות. צריך לאתר בעיות נקודתיות (למשל מערך הגביה של בט"ל) למצוא איך להסביר את הנושא לציבור, להציע לאנשים דרכים לעזור (עצומות, הפגנות, וכו'). לארגן כמה שיותר נפגעים שמוכנים לספר את הסיפור שלהם, להצטרף לתביעות, וכו'. בקיצור: להתחיל להיות מאכערים של עצמנו.
ככל שהפקידים בדרג הביניים יצטרכו לקחת בחשבון את האזרח הקטן, גם ההמלצות שלהם כלפי מעלה ישתנו. והמנהיגים? הם ממילא עושים את מה שהפקידים שלהם אומרים להם לעשות. אפשר לבחור את הפחות גרוע מביניהם פעם בארבע שנים (מטעמי מסורת ונימוס), אבל זה לא מה שיקבע איך המדינה תיראה.


אולי, לפני שמחליפים משטר, כדאי להחליף את העם?…
כי גם בשיטה הנוכחית, עדיין לא השכילו כאן לבחור במפלגה אחת גדולה, שתוכל לעבוד ללא אילוצים קואליציוניים.


המשטר אינו הבעיה אלא האנשים שבו. כמובן שאפשר להחליף שיטת ממשל, אבל אסור לעשות את זה בהיפ-הופ קוקוס פוקוס מחשש שהשמאל הטוטליטרי ישתלט על המנופי הכוח השלטוניים ויבצע חטיפה מהירה הקרויה בעגה שלו מהפכה.
בכל מקרה גם בשיטת הממשל הנוכחית המדינה יכולה לתפקד כהלכה. מבחינתי צריך רק להעלות את אחוז החסימה כדי לייתר כמה מפלגות שוליים וכדי שייבחרו 3 -5 מפלגות. במצב כזה מפלגה או שתיים תוכלנה להקים ממשלה קואליציונית שתוכל לתפקד כהלכה למשך 4 שנים, ולא להיות בת ערובה לשלל סחטניות קטנות.


זה בכוונה שלא רשמת בסופו של דבר מה כן, או שיש לי בעיה בהבנת הנקרא ופספסתי?
התיאור של "מה כן" הולך לככב ברשומה הבאה, או שתשאיר אותנו במתח?

16 ביולי 2012 at 1:26
כן, אני יודע, "ארץ הצבי" זה לא "לנד אוף דה דיר" אלא צבי בעברית עתיקה זו מלה שמשמעה יופי. חירות המשורר וזה.