בגדד ורמאדי תחילה (לא רמדיה, רמאדי)
Posted 27 בנובמבר 2003
on:החדשות הכי מעניינות מעיראק דווחו אמנם בארץ, אבל לא זכו להתייחסות של ממש. החטיבה המוטסת ה-82, ששולטת במערב עיראק, מתכוונת לסגת עד ינואר מן העיר רמאדי, שהיא אחת הערים המרכזיות במה שמכונה "המשולש הסוני", ולהשאיר את השליטה הביטחונית בידי הכוחות המקומיים, אותם הם מאמנים מזה כמה שבועות. הרעיון הוא ליצור סביבת ניסוי שבו תיבחן השאלה האם יש סיכוי ליציאה מסודרת של ארה"ב. הגנרל צ'אק סוונאק, מפקד ה-82, אמר כי "אני מאמין שהפטרולים המשותפים שלנו עם המשטרה בין היום לראשון בינואר יאופשרו לנו לעבור לשלב שני בכל הנוגע לביטחון ברמאדי, שבו הכוחות האמריקאים ייסוגו". עם זאת, סוונאק הבהיר כי כוחותיו יישארו בפלוג'ה, עיר אחרת במשולש שעוד יותר פעילה בהריסת האמונה היפה של לבוש וחבריו .
זהו ניסיון חשוב ביותר. אין לי מספיק מידע כדי לדעת אם יש סיכוי ריאלי להצלחה, אם הכוחות העיראקים יכולים לעמוד במשימה ומה הלך הרוח בעיר עצמה, אבל הצלחה כאן תאותת שאולי בכל זאת הסיפור הזה יכול להיגמר בסדר. אני עדיין לא מאמין שאפשר להשאיר את עיראק בחתיכה אחת תחת משטר דמוקרטי – הצ'כים גילו שדבר כזה ייתכן, שחיבור פשוט לא עובד יותר, ומכיוון שהיו נחושים להתקין בארצם דמוקרטיה, בחרו לוותר על השליטה בסלובקיה. זהו מקרה נדיר יחסית שבו מדינה מתחלקת לשני חלקים או יותר בהסכמה ובשקט מופתי. האם יוכלו השיעים לנהוג באופן דומה לגבי שדות הנפט העשירים של כורדיסטאן? והכורדים לגבי המוצא היחיד של עיראק לים, הנמצא לחוף בצרה השיעית? ומה לגבי הסונים, שפעם שלטו בשניים הנ"ל אבל גיאוגרפית אינם שולטים בהרבה מעושרה של עיראק?
בכל מקרה, אם ארה"ב תוכל ליצור מנגנון שיחזיק מעמד אפילו כמה חודשים, כך שתוכל להסיג את כוחותיה לפני שהבלגאן האמיתי יתחיל, זה כבר יהיה יותר טוב מהמצב כרגע. אמנם ארה"ב אחראית למצב בעיראק ואסור לה להוציא את כוחותיה במצב הנוכחי (לא לפני שתנקה ת'בלגאן שהתעקשה להכניס את עצמה אליו), אבל יש גבול עד כמה אפשר לתלות הכל בה. אם יימצאו די כוחות עיראקים שירצו באמת ובתמים להשליט סדר, ואם יהיה רוב באוכלוסיה שירצה לקבל את הסדר הזה, זה בהחלט יהיה בגדר הישג חיובי, ובהנחה שניתן יהיה להשיג הצלחה כזו בכל עיר חשובה, משם והלאה זה יהיה תלוי בעיראקים עצמם.
אבל קודם , אפילו שיש רק 150,000 חיילים בעיראק, אולי אפשר לבקש שיימצאו מספיק מהם כדי לאבטח עיר אחרת, בגדד נדמה לי שקוראים לה? אחרי הכל, אם אתה לא מסוגל לאבטח את הבירה, קשה לצפות שהפריפריה תשב בשקט.
כמה קטנות
* כאן תוכלו לקרוא ראיון מרתק עם השייח עבד אל-מהדי, סגנו של האיאתוללה עלי סיסתאני – המתון שבין המנהיגים השיעם החשובים בעיראק. מי שרוצה, שישאב מזה עידוד לגבי סיכויי הקואליציה להשאיר סדר בעיראק. אבל יש לזכור שמדובר בפלג הכי מתון. לא תמיד זה מי שקובע את המציאות.
* והנה משהו מעודד – הפגנה נגד הסכם ז'נבה במחנה הפליטים ג'בליה. אם זה מרגש אותם מספיק כדי לצאת להפגנות, כנראה שיש תזוזה חיובית.
* ניצב מזרחי מכחיש הכל. כל התמלולים היו חיוניים לחקירה, לא היתה שום תמונה של פגישה אינטימית. היועץ המשפטי לממשלה סתם הוזה? רואה בעיני רוחו? ואם זה המצב, למה עדנה ארבל לא אמרה ב"פגוש את העיתונות" שזה המצב, אלא אמרה משהו על זה שהוחלט לא להעמיד אותו לדין. אולי הוא צודק, אבל אני לא מאמין. מצד שני, תת ניצב מנחם פרנק, לשעבר מפקד היחידה המרכזית ביחידה המרכזית של משטרת תל אביב, בוודאי גם יכחיש את החשדות נגדו על לקיחת שוחד. ונחשו מה – גם לו אני לא מאמין. כזה אני, איש רע.
ולסיום, קצת בוש.
1) לקראת ביקורו של בוש בלונדון, ביקש הממשל חסינות למפרע לאנשי הביטחון שלו, במקרה שימצאו לנכון לירות במישהו על אדמת בריטניה. הבריטים סירבו, וכבוד להם על כך. מסתבר שזה לא מנע את קיום הביקור, אז למה לבקש דבר כזה מעליב מלכתחילה?
2) אגב עלבון – כנראה שבוש לקח יותר מדי ברצינות את הסיפורים על האוכל האנגלי. בתוך 650 האנשים שהוא הביא איתו לביקור, נכללו גם חמישה טבחים. מה הוא חשב, שהמלכה אוכלת רק פיש אנד צ'יפס?
3) ולסיום, בוש דפק ביקור בזק מפתיע בבגדד, כדי לאכול בשדה התעופה ארוחת חג הודיה עם 600 חיילים. מחווה מקסימה (ששמו של קארל רוב, היועץ הפוליטי, מרוחה עליה). אלא מה? הביקור היה כל-כך חשאי שאילו היה נודע הדבר למישהו, היה המטוס הנשיאותי חוזר על עקבותיו. כל זה כמובן מחשש מוצדק לביטחונו של הראיס וזה לגיטימי. אבל האם יימצא העיתונאי החריף שישאל את בוש מתי הוא חוזה שיוכל לבקר בבגדד בגלוי? ואולי במקום לבקר אותם בבגדד, הוא פשוט יפסיק לקזז להם בהטבות ולגנוב להם כסף (במורד הרשימה, ב"כמה קטנות") שבית משפט כבר פסק להם?
4 Responses to "בגדד ורמאדי תחילה (לא רמדיה, רמאדי)"

שותה ערק, התכוונתי.
המקלדת שלי רפובליקנית, כנראה (:


איך אתה מרגיש עם העמדה של הווארד דין, המועמד הדמוקרטי המוביל כרגע לנשיאות, שצריך לצאת מייד מעיראק?
אתה הרי טענת כאן שאסור לצאת לפני שמנקים את הכל.
כמו כן,
האם אתה מתכנן להצביע בבחירות לנשיאות בארה"ב?


עבור ווסלי קלארק, אלא אם כן הוא יצליח להרגיז אותי מספיק (ואם הוא יהיה המועמד, הוא יצטרך לאנוס את הגופה של אמא תרזה בשביל שאוותר על הזכות להטיל את קולי נגד בוש).
איפה ראית שדין אומר במפורש שצריך לצאת? כי אם זה נכון, אז גם בתור סגן נשיא אני לא בטוח שאני רוצה אותו (וזה בעיקרון הכרטיס המושלם בעיניי: קלארק-דין). ואם זו תהיה עמדתו המוצהרת כמועמד המפלגה הדמוקרטית, אני עוד עלול להימנע.
זו עמדה פופוליסטית מטופשת שאולי מתאימה בתור כותרת להפגנה, אבל פשוט לא מציאותית. יש רק דבר אחד שיזיק יותר ליוקרתה ולכוח ההרתעה של ארה"ב מאשר המלחמה ה…(שם תואר כאן) הזו, וזה לעזוב עכשיו, בלי שמץ הסדר. אני יכול בהחלט לדמיין מצב שבו יהיה עדיף לסגת (בעיקר בחלומות הביעותים שלי מככב המצב הזה), אבל כרגע זה עדיין לא כך.
אנשים נבונים ממני אמרו שאבן שטיפש אחד זרק לבאר, מאה חכמים לא יצליחו להוציא. אולי לא, אבל בהחלט צריך לתת לחכמים לנסות לפני שמוותרים סתם ככה.

Comments are closed.
28 בנובמבר 2003 at 0:48
בעיקר על ג'ורג'י בוי. כל מיני ערוצי חדשות אמריקאים שאני עובדת בשבילם ולא אנקוב בשמם כאן (: – טרחו כל הזמן לחזור על כמה שסדאם בטח מתבאס, כשהוא יושב לו במערה שלו ושומע על הביקור של בוש (הם חושבים כנראה שהוא צופה ב"פוקס ניוז", כי עד כמה שידוע לי, אל-ג'זירה לא שידרה כלום על ביקור הבוש).
לדעתי, כשסדאם ישב במערה (של בן-לאדן? עם בן-לאדן?) שותה ערב וצופה ב"פוקס ניוז", הוא בטח תפס את הבטן והתגלגל מצחוק. כי, בדיוק כמו שאמרת, רחביה, אם בוש חושב שארה"ב ניצחה במלחמה, מדוע לא בא לעיראק בגלוי לביקור רשמי וגלוי, ומסייר בכל אזוריה של "עיראק המשוחררת"?